معرفی و خلاصه کتاب عادتهای خرد : نوشته: بی جی فوگ
کتاب عادتهای خرد درباره تغییرات کوچکی حرف میزنه که باعث میشه در آینده تغییرات بزرگی رقم بخوره. این کتاب به ما یاد میده بتونیم هر عادتی که باعث میشه تغییر کردن برامون سخت و ترسناک باشه رو کنار بذاریم، عادتهای بد و قدیمی رو دور بریزیم و قدم به قدم به سمت بهتر شدن پیش بریم.
خلاصه متنی رایگان کتاب عادتهای خرد
تغییر همیشه سخته، مخصوصا وقتی اون تغییر در مورد خودمون باشه
ما همیشه در مورد کارای بقیه بالای منبر میریم و شروع می کنیم به نصیحت کردن.
دوست داریم در مورد زندگی دیگران نظر بدیم و خودمون رو محق می دونیم برای اونها بهترین برنامه رو بچینیم.
اگه در جمعی باشیم و از کسی بشنویم که ورزش نمی کنه میریم بالای منبر و از مزایای ورزش کردن میگیم و اینکه چطور می تونه وقتش رو طوری برنامه ریزی کنه تا به ورزشش برسه! اما وقتی نوبت به خودمون می رسه، یه جای کار ایراد داره و میلنگه!.
ما خیلی راحت می تونیم برای بقیه برنامه ریزی کنیم، اما خودمون هنوز نتونستیم درست و حسابی و جوری که دلمون میخواد به برنامه هامون برسیم.
متاسفانه مدامصحبتاز اهداف کردن و عمل نکردن به اونها، شده کار هر روزمون و آخر شب ناامید از انجام ندادن کارایی که توی چک لیستمون بوده به رختخواب میریم تا شاید فردا معجزه ای بشه و ما بتونیم یه زندگی با برنامه رو از سر بگیریم.
اما باید بدونیم هیچ وقت نه قراره معجزه ای انفاق بیفته نه کسی به کمک ما میاد.
خود ما هستیم که باید دست به کار بشیم و عادت های خوب کم کم توی زندگیمون راه بدیم و با عادت های بدمون خدافظی کنیم.
این کتاب برای همه ما که در ایجاد عادت ها لنگ می زنیم و دنبال راه چاره ایم، می تونه دریچه نجاتی باشه برای رها شدن از همه ی نشدن ها و راهی باشه برای ایجاد عادت های خوب در زندگی.
کتاب عادت های خرد جزو پرفروش ترین کتاب های نیویورک تایمز و به شما یاد میده، به راحتی عادت های قدیمی خودتون رو دور بریزید و عادت های جدید رو جایگزین کنید.
نویسنده کتاب برایان جفری فوگ، بنیان گذار آزمایشگاه طراحی رفتار در دانشگاه استنفورد و درکالیفرنیای شمالی زندگی می کنه.
جی فوگ آکادمی عادات کوچک رو برای کمک به مردم سراسر جهان راه انداخته و سعی کرده آموزش هاش رو در اختیار افراد زیادی قرار بده. همچنین نویسنده مقاله های زیادی رو منتشر کرده. کتاب عادت های خرد معروف ترین و پرفروش ترین کتاب این نویسنده اس.
با هم خلاصه این کتاب آموزنده رو بشنویم.
وقتی پای تغییر میاد وسط و قراره یه عادت خوب در خودمون ایجاد کنیم
مهم ترین عاملی که می تونه اون رفتار رو موندگار کنه انگیزه اس.
تصور کنید شما ساز می زنید و قرار یه قطعه جدید رو یاد بگیرید. ممکنه به خاطر سخت بودن قطعه، بهونه های زیادی بیارید و یاد گرفتنش رو عقب بندازید.
اما وقتی انگیزه ای در خودتون داشته باشید مثل پیوستن به یه گروه و همنوازی، یا اجرا کردن قطعه در یک مراسم خانوادگی و دوستانه شما خیلی سریع تر اون قطعه رو یاد می گیرید و حتی خیلی بهتر می تونید زمانتون رو برنامه ریزی کنید و هر روز زمانی رو برای تمرین خالی کنید.
البته فراموش نکنید انگیزه به تنهایی نمی تونه مسیر رو برای شما هموار کنه.
توانایی شما برای ایجاد عادت جدید هم نقش مهمی داره و می تونه به اندازه انگیزه به شما کمک کنه.
به عنوان مثال اگه شما توانایی زیادی در ساز زدن نداشته باشید و قطعه سختی رو انتخاب کنید، خیلی زود ناامید میشید و دست از تمرین می کشید. در این مواقع حتی انگیزه هم نمیتونه کمکی به ما کنه.
سومین عاملی که باعث موندگار شدن عادت در شما میشه محرکه. با توجه به عادتی که قراره در خودتون ایجاد کنید محرک ها رو جلوی چشمتون بذارید.
به عنوان مثال بهتره سازتون رو در جایی جلوی چشمتون بذارید، تا دراولین زمانی که کاری ندارید چشمتون به ساز بیفته و تمرین رو شروع کنید.
یا اگه قراره مهارت جدید یاد بگیرید همیشه نت هایی رو توی کیفتون بذارید تا در زمان های بلااستفاده از اونها استفاده کنید.
محرک ها نقش زیادی در تثبیت رفتارها دارن.
اگه به مطالعه علاقمند هستین اما زمانی رو در روز بهش اختصاص ندادین
کتابی که دوست دارین رو به عنوان محرک روی تختتون بذارید تا شب قبل از خواب حتما چند صفحه از اون رو بخونید و برای حفظ انگیزه کتابی رو انتخاب کنید که صفحات زیادی نداره و موضوعش مورد علاقتون باشه.
انگیزه، توانایی و محرک یه عاملیه که میتونه مارو خیلی زودتر به ایجاد یه عادت جدید نزدیک کنه. نویسنده کتاب میگه رفتار زمانی پدیدار میشه که انگیزه، توانایی و محرک در آن واحد کنار هم قرار می گیرن.
هر اندازه برای انجام یه رفتار انگیزه بیشتری داشته باشید، احتمال اینکه اون کار رو انجام بدین بیشتر.
وقتی قراره یه عادت جدید بسازیم، موانع زیادی سر راهمون وجود داره. ممکنه اشتباهات زیادی انجام بدیم اما باید این اشتباهات رو به عنوان کشفیات جدید بپذیریم و از اون ها برای جلو رفتن و پیشرفتمون استفاده کنیم.
در اپیزودهای قبلی 365 بوک گفتیم برای رسیدن به اهدافمون بهتره اونها رو بنویسیم و دسته بندیشون کنیم.
اما یادمون نره هدفا بزرگن و مسیر رسیدن به اونها طولانیه. شما اگه قرار باشه به یه مسافرت طولانی برید هیچ وقت تمام مسیر رو پشت سر هم رانندگی نمی کنید چون در اون صورت لذتی از مسیر و رسیدن به مقصد نمی برید و مسیر شما رو خسته و ناامید می کنه.
رسیدن به هدفا رو، اگه مثل یه مسیر طولانی در نظر بگیریم باید خرد بشن و به رفتارهای کوچیک تر تقسیم بشن.
اگه هدف ما دویدن 20 کیلومتر بدون توقف باشه و ما از فردا شروع کنیم به دویدن های طولانی و بی وقفه خیلی زود این هدف جای خودش رو به افسردگی میده.
ایجاد عادت ها یه روزه و یه شبه اتفاق نمیفته
گاهی ماه ها یا حتی سال ها طول می کشه تا ما یه رفتار خوب و موقتی رو در زندگیمون به یه رفتار دائمی تبدیل کنیم.
اما باید نقشه راه داشته باشیم تا هر زمان خسته و ناامید شدیم یه نگاهی بهش بندازیم و دوباره از اول شروع کنیم. یکی از موانعی که همیشه سر راه ما وجود داره قضاوت های دیگرانه.
بهتر گوشمون رو از حرف های بقیه خالی نگه داریم و اجازه ندیم تا اطرافیان با مسخره کردن و پیگیری های غیرواقعی ما رو مایوس و دلزده کنن. هیچ کس از ما و شرایطمون به اندازه خودمون آگاهی کامل نداره.
گاهی این قضاوت ها باعث میشه حتی خودمون هم رفتار خودمون رو قضاوت کنیم و از عملکردمون ناراضی باشیم. دست از قضاوت خودتون بردارید و نکته مهم دیگه ای که نویسنده گوشزد می کنه مقایسه نکردن خودمون با بقیه اس.
اگه دوست یا همکارمون خیلی راحت عادتی رو در زندگیش انجام میده اون فرد رو با خودمون مقایسه نکنیم و دست از تخریب خودمون برداریم.
نویسنده این کتاب ازمون میخواد تا با عادت های کوچیک شروع کنیم و کم کم اونها رو تثبیت کنیم. تغییر سخته اون رو با ناآگاهی سخت ترش نکنیم.
رابطه بین انجام کار و انگیزه رو به صورت یک نموداردر نظر می گیریم
اگه انجام کاری خیلی سخته پس نیاز به سطح بالایی از انگیزه داره.
تصور کنید خونه شما آتیش گرفته، ورود به خونه در اون شرایط کار خیلی سختیه اما اگه فرزندتون در خونه باشه انگیزه شما برای رفتن به داخل خونه خیلی بالا میره و شما قطعا وارد خونه میشید و اون رو نجات میدین.
کارای کوچیک اما راحتتر انجام میشه و نیاز به انگیزه کمی داره. مسواک زدن از اون دسته کارای راحته که خیلی از ما با یه انگیزه کوچیک که سالم موندن دندونهاس انجامش میدیم.
اما ورزش کردن کمی سخت بنظر می رسه و انگیزه بالایی رو نیاز داره. اگه دوست دارین در مورد انگیزه و روش های ایجاد انگیزه بیشتر بدونید، بهتون پیشنهاد میدیم اپیزود “انگیزه” نوشته “دنیل پینک” رو از 365 بوک گوش کنید.
اسم کتاب عادت های خرده پس نکته ای هم که نویسنده قرار یادمون بده خرد کردن عادت هاست.
ممکنه در نگاه اول براتون ساده یا حتی خنده دار باشه. اما جی فوگ با همین روش به افراد زیاد کمک کرده و تونسته اکادمی خودش رو راه بندازه.
شما باید برای انجام هر رفتار یا عادتی کوچیکترین حالت اون رو در نظر بگیرید.
اگه قرار مدیتیشن رو در برنامه روزانه تون بذارید باید در ابتدا فقط روی تنفستون زمان بذارید. نیازی نیست روزی یک ساعت خودتون رو مجبور به انجام این کار کنید.
انجام یک رفتار بعد از یک یا دو سال خیلی بهتر از انجام ندادن یه رفتار بعد از سال هاست. اگه قرار زبان جدیدی رو یاد بگیرین می تونید با خوندن روزی ده تا لغت شروع کنید.
خیلی از ما برای زود رسیدن به هدف مسیر اشتباه رو انتخاب می کنیم و سال ها به هدفی که داریم نمی رسیم.
هیچ وقت اون زمانی نمیاد که ما بتونیم ساعت ها پشت هم بشنیم و زبان بخونیم
یا هیچ وقت کار ما طوری پیش نمیره که بتونیم 2 ساعت در یک زمان خاص از روز به باشگاه بریم.
ما باید با همین رفتارهای کوچیک شروع کنیم و کم کم اونها رو تثبیت کنیم. شما نمی تونید هر روز یه کتاب رو تموم کنید اما می تونید درشلوغ ترین روزها هم یک صفحه کتاب بخونید.
هدف شما نباید انجام یه رفتار در حد کمال باشه. هدف شما باید فقط انجام اون کار باشه. ذهن شما کم کم به این رفتارهای کوچیک عادت می کنه و اون هارو به عنوان بخشی از زندگی روزمره می پذیره.
ممکنه تا سالها نتونید 20 کیلومتر رو بی وقفه بدوید اما می تونید پیاده روی روزانه رو به عنوان ورزش در لیست کارهاتون داشته باشید.
خودتون رو با تمام محدودیت هایی که در حال حاضر دارید بپذیرید.
سعی کنید عادت هاتون رو بر اساس سبک زندگیتون انتخاب کنید و انجام بدین.
انتخاب یه عادت باید بر اساس توانایی های شما باشه. ذهن ما عادت داره کارهای سخت رو فراموش کنه و احتمالا خودمون هم بدمون نمیاد کارها رو فراموش کنیم پس لازمه ایجاد یه عادت، یادآوری و آلارم گذاشتنه.
آلارم ساعتتون رو برای انجام کارتون کوک کنید تا هم احتمال فراموش کردن رو از بین ببرید و هم آلارم مثل یه محرک عمل می کنه و شمارو ترغیب می کنه تا اون کار رو شروع کنید.
اکثر مردم در ایجاد یک عادت جدید شکست می خورن
دلیلای زیادی وجود داره که این اتفاق میفته اما ما باید سعی کنیم تا جایی که می تونیم اون موانع رو به حداقل برسونیم.
اگه قراره کتاب بخونیم و آلارم رو برای ساعت 10 شب تنطیم کردیم یک ساعت قبل فیلمی رو شروع نکنیم چون وقتی آلارم به صدا درمیاد بلند شدن از پای تلویزیون و رفتن به اتاق برای خوندن کتاب خیلی سخت میشه و احتمال نادیده گرفتن آلارم وجود داره.
نکته دیگه ای که مطرح میشه اینه که خیلی از افراد نمی تونن دقیقا بعد از به صدا دراومدن آلارم سراغ انجام اون کار برن. اگه قرار برای پیاده روی برید و ساعت خودتون رو کوک کردین، بعد از به صدا درومدن آلارم می تونید کمی در حیاط قدم بزنید، گلدون هارو آب بدین تا کم کم ذهنتون آماده انجام کار جدید بشه.
اگه نگاهی به گذشته و کارهایی که انجام دادیم بندازیم متوجه میشیم مسیرهای زیادی بوده که ما در اون قدم گذاشتیم اما در نهایت اون مسیر نصفه رها شده و جاش به مسیر دیگه ای داده.
دویدن برای ایجاد یه رفتار جدید همیشه باعث بی علاقگی میشه. رفتارهای افراطی باعث میشه یه عادت هیچ وقت موندگار نشه.
ایجاد یه عادت جدید مثل رشد کردن یه نهال میمونه.
شما برای داشتن درختی پر میوه باید نهال کوچیکی بکارید و کم کم با مراقبت و آبیاری اون نهال بزرگ میشه و به ثمر میشینه.
عادت ها هم در ابتدا خیلی کوچیکن اما کم کم بزرگ میشن و در زندگی شما ریشه می کنن و اونها رو جزوی از خودتون می دونید.
همون طور که عادت ها رو کوچیک می کنیم باید موفقیت ها رو هم در بازه های کوچیک جشن بگیریم. جشن گرفتن موفقیت های کوچیک باعث میشه انگیزه بیشتری برای ادامه داشته باشیم.
نیازی نیست شما یه کتاب رو تموم کنید و به خودتون ببالید شما می تونید با خوندن نصف کتاب از خودتون تشکر کنید و یه هدیه کوچیک برای این مطالعه مستمر به خودتون بدید.
اگه هر روز به پیاده روی رفتین برای تشکر از خودتون در پایان ماه یک روز رو به دیدن دوستاتون برید و با اونها یه دورهمی کوچیک داشته باشید.
همین پاداش های کوچیک تاثیر زیادی روی ذهن شما داره.
انجام عادت های کوچیک رو دست کم نگیرید
همین عادت های کوچیک هستن که در نهایت عادت های دائمی رو میسازن.
از هر فرصتی برای قدردانی از خودتون استفاده کنید.
جشن گرفتن بعد از یه برد کوچیک، حیاتی ترین جزء عادته. با قدردانی های کوچیک ذهن ما شادتر میشه و اعتماد به نفسمون افزایش پیدا می کنه و انگیزه ما روی نمودار بالاتر میره و در نهایت سختی کار کمتر میشه.
شرایط زندگی اکثر ما ناپایدار و گاهی اوضاع طبق خواسته های ما پیش نمیره، پس برای جلوگیری از یاس و ناامیدی بهتره انعطاف پذیری رو تمرین کنیم.
اگه در هفته دو روز نتونستیم به برناممون برسیم نیازی نیست خودمون رو سرزنش کنیم.
اگه روتین زندگیمون تغییر کرد بجای غصه خوردن و دست روی دست گذاشتن بهتره برنامه ریزی هامون رو تغییر بدیم و با برنامه جدید پیش بریم.
شکست خوردن در برنامه ریزی های روزانه چیز جدید و عجیبی نیست اما موندن در اون مسیر و بی فایده جنگیدن اشتباهه.
ما همیشه احساس می کنیم برای ایجاد یه عادت جدید یچیزی کمه
اما حقیقت اینه که ما یک سری عادت های غلط رو با روش های غلط سال ها تکرار کردیم و حاضر نیستیم کمی عقب تر وایسیم و متوجه اشتباهمون بشیم. امیدواریم بعد از این خلاصه کتاب عادت های قدیمی و اشتباه رو دور بریزید و قدم در مسیر موفقیت بذارید. شک نکنید خیلی زود نهال عادت های خرد بزرگ میشه و عادت های جدید به ثمر میشینه. اگه فکر می کنید که زمان تغییر رسیده، بهتر از تغییرات کوچیک شروع کنید، و یادتون باشه تغییرات ناگهانی و بزرگ معمولا ناموفقن و انگیزه تغییر رو از ما می گیره.
با یه تغییر کوچیک رضایت خودتون رو در زندگی بالا ببرید و حال جسمی و روحی خودتون رو بهتر کنید. حتی اگه اون هدف استفاده کمتر از شبکه های اجتماعی باشه. حال ما فقط با انجام کارا و هدفای بزرگ بهتر نمیشه گاهی یه تغییر کوچیک می تونه تا مدتها ما رو خوشحال نگه داره.
برای ایجاد یه تغییر کوچیک و خوب می تونید 365 بوک رو به دوستانتون هم معرفی کنید، شاید 20 دقیقه گوش دادن به یه خلاصه کتاب بتونه باعث اون حال خوب بشه.
لطفاً نظرها، پیشنهادها و پاسخ خود را با ما و سایر همراهان آکادمی نسیم سبحان در بخش نظرات (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.