کتاب هنرمندانه بقاپید (Steal Like an Artist) با عنوان جذابی که دارد، توانسته است نگاههای بسیاری را به سمت خودش بکشاند و کسانی که اهل هنر هستند، استقبال بسیار خوبی از این کتاب کردهاند. این کتاب میخواهد به ما بگوید که دزدی کردن از آثار سایر هنرمندان اصلاً کار بدی نیست و اتفاقاً هنرمندی که اهل دزدی کردن از آثار سایر هنرمندان نباشد، نمیتواند اسم خودش را «هنرمند» بگذارد؛ زیرا هر اثر یا کار خلاقانه، حاصل کار نسلهای متمادی از هنرمندان است و تمامی هنرمندان توانا باید تلاش کنند که از این میراث هنری که از نسلهای پیشین به آنها رسیده است، استفاده کنند.
در صورتی که شما هم اهل کارهای هنری مثل نوشتن، گرافیک، طراحی سایت، معماری و غیره هستید، کتاب هنرمندانه بقاپید اثر آستین کلئون درسهای زیادی برای شما دارد. در این مقاله تلاش میکنیم که این کتاب را به صورت مختصر و مفید بررسی کنیم و مهمترین درسهای آن را فرا بگیریم. در صورتی که شما هم به کار هنری علاقمند هستید و میخواهید آثار شاخص و درجه یکی تولید کنید، تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.
آشنایی با آستین کلئون، نویسنده کتاب هنرمندانه بقاپید
آستین کلئون (Austin Kleon)، نویسنده آمریکایی در 16 ژوئن سال 1983 در اوهایوی آمریکا به دنیا آمد. پدرش استاد دانشگاه ایالتی اوهایو بود و مادرش هم مدتی مشاور مدرسه بود و سپس مدیر مدرسه شد. در نتیجه کلئون در خانوادهای فرهنگی بزرگ شد و سپس وارد دانشگاه میامی اوهایو، شد.
وی ابتدا در یک کتابخانه عمومی در اوهایوئ مشغول به کار شد و از همان موقع کار بلاگری را استارت زد و اشعاری که میسرود را پست میکرد. او در مدتی که در کتابخانه کار میکرد، زبانهای CSS و HTML را هم آموخت و پس از مدتی به عنوان طراح سایت در دانشکده حقوق دانشگاه تگزاس مشغول به کار شد. وی مدتی پس از انتشار اولین کتابش به عنوان کپی رایتر در یک آژانس تبلیغات دیجیتال کار کرد. در صورتی که تمایل دارید بیشتر با این نویسنده جوان و توانا آشنا شوید، میتوانید به وبسایت او به نشانی austinkleon مراجعه کنید.
چند مورد از مهمترین درسهای کتاب هنرمندانه بقاپید
کتاب هنرمندانه بقاپید به شما کمک میکند که در عین ایده گرفتن از آثار سایر هنرمندان، اثر هنری خاص خودتان را تولید کنید. مهمترین درسی که این کتاب به ما یاد میدهد این است که برای دیده شدن و موفقیت، نیازی نیست که حتماً یک نابغه باشیم، باید تلاش کنیم که خودمان باشیم. خلاقیت همه جا هست و مختص شخص خاصی نیست. برای رسیدن به این مفهوم ارزشمند، کافی است پیرامون خود را خیلی خوب نگاه کنیم.
آستین کلئون میخواهد در کتاب هنرمندانه بقاپید به ما بیاموزد کسانی که میخواهند یک اثر ماندگار بیافرینند، لازم است از ایدههای دیگران ایده بگیرند و مطمئن باشید که بدون ایده گرفتن از دیگران، نمیشود یک اثر هنری خوب خلق کرد. در صورتی که شما هم میخواهید خیلی هنرمندانه از آثار دیگران ایده بگیرید، در ادامه این بخش با ما همراه شوید تا چند درس خوب برای این کار را در کنار هم یاد بگیریم.
درس اول: هیچ محصول اصیل و اورجینالی در این دنیا وجود ندارد
شاید تصور کنید که همه کارهای هنری که چشمان تیزبین مخاطبان و منتقدان را به خود جلب کرده و از آنها دل برده، اصیل و اورجینال است ولی باید بدانید که هیچ اثر هنری اورجینالی در این دنیا وجود ندارد و همه کسانی که توانستهاند اثر هنری ناب خلق کنند، «بر دوش غولها ایستادهاند»؛ یعنی آثار خود را با ایده گرفتن از آثار بزرگان خلق کردهاند. ممکن است با خودتان بگویید که این کار نوعی سرقت یا دزدی است.
لازم است با صراحت و صداقت بگوییم که درست فکر میکنید. هنر، ذاتاً سرقت یا دزدی است. منتها آن هنرمندی موفقتر و خبرهتر است که بتواند هنرمندانه بقاپد. این کار را بزرگانی مثل پابلو پیکاسو و سالوادور دالی هم به خوبی انجام دادهاند و به همین دلیل است که امروز تا این اندازه معروف شدهاند. در کتاب هنرمندانه بقاپید از پابلو پیکاسو این را نیز میخوانیم:
هنر، دزدی است.
بنابراین برای رسیدن به موفقیت لازم است که ایدههای خوبی جمع آوری کنیم و پس از اتمام این مرحله، خلاقیت خودمان را به این ایدهها بیفزاییم و اثر خودمان را خلق کنیم. با توجه به این مسئله، ما مجاز هستیم که آثار دیگران را هم ببینیم و از آنها الهام بگیریم.
درس دوم: اصلاً دزدی در هنر، سرچشمه موفقیت است
خیلیها تصور میکنند که واژه دزد فقط مخصوص کسانی است که در قدیم، راهزنی میکردند و یا امروز به بانکها میروند و صندوق امانات بانکها را به تاراج میبرند. اصلاً چنین تفکری درست نیست که بزرگترین هنرمندان عصر ما کسانی بودند که سراغ آثار دیگران رفتند و تا آنجا که امکان داشت از آن آثار، ایده و الهام گرفتند. هر اثر هنری بزرگی، حاصل دزدی از یک اثر هنری دیگر است.
کار خلاقانه (در حوزه هنر، صنعت یا هر حوزه دیگر) در خلأ شکل نمیگیرد و حاصل تلاش نسلهای متمادی از هنرمندان یا فعالان آن حوزه مورد نظر است. هنرمند توانا کسی است که بتواند از این میراثی که از گذشتگان به او به ارث رسیده است، به بهترین شکل استفاده کند و از اینکه از ایدههای دیگران الهام بگیرد، هیچ ترس و پروایی نداشته باشد. در کنار هنرمندانه بقاپید میخوانیم:
سالوادور دالی: «تمام کسانیکه نمیخواهند کپیبرداری کنند، هیچ چیز تولید نخواهند کرد.»
بنابراین اگر میخواهید به یک هنرمند واقعی، کاربلد و پرقدرت تبدیل شوید، باید تفکر اصالت مطلق را به طور کامل از سر خود بیرون کنید؛ چون اصالت مطلق وجود ندارد و هیچ هنرمندی، یک شبه شکل نگرفته است. کارها و محصولات هنری، حاصل تأثیرهایی است که هنرمندان روی یکدیگر میگذارند.
هنرمندی به موفقیت میرسد که بتواند تلاشها و کارهای سایر هنرمندان را بردارد و با کمک خلاقیت و توانمندیهای خود، آن اثرهای را اعتلا دهد. کسانی که در کلاس خوشنویسی شرکت کردهاند میدانند که یک خوشنویس، زمانی موفق میشود که به اندازه کافی از روی آثار زیبا و معروف، مشق نوشته باشد. وقتی یک خوشنویس به اندازه کافی تلاش کرد، میتواند یک اثر هنری را بردارد، از آن ایده بگیرد و یک اثری هنری بهتر تولید کند و اثری که در این فرایند شکل میگیرد، یک اثر خاص و منحصر به فرد است.
درس سوم: شیوه دزدیدنِ هنرمندانه را از کتاب هنرمندانه بقاپید یاد بگیرید
در صورتی که میخواهید به یک هنرمند خاص و منحصر به فرد تبدیل شوید، کتاب هنرمندانه بقاپید، مسیری که برای رسیدن به این هدف باید طی کنید را پیش رویتان قرار داده است.این کتاب از شما میخواهد یک اثر هنری در راستای اثر هنری خودتان پیدا کنید و پیرامون خودتان با آثاری که ارزش دیدن و الهام گرفتن را دارند، پر کنید. با این کار میتوانید به تدریج خودتان هم خلق کنید ولی نکته اینجاست که آثار شما سوار بر آثار قبلی است و از آنها سرچشمه میگیرد. در واقع آبشخور اثر شما در سایر آثار هنری است که پیرامون خود را با آنها پر کردهاید. کتاب هنرمندانه بقاپید یک فرایند خوب برای خلق آثار هنری منحصر به فرد معرفی کرده است:
هنرمندی را که آثارشان را خیلی تحسین میکنید، پیدا کنید. در صورتی که معمار هستید یا در هر شغل دیگری فعالیت میکنید، کسانی را که کارشان را خیلی تحسین میکنید و دوست دارید، انتخاب کنید.
اکنون پیرامون خودتان را آثار آن هنرمند پر کنید. میتوانید عکس خودش را به دیوار اتاقتان بچسبانید، در مورد عوامل موفقیت او تحقیق کنید، به ترفندهایی که برای خلق آثارش استفاده میکند پی ببرید و سعی کنید که این ترفندها را یاد بگیرید.
سه نفر از افرادی که آن فرد یا هنرمند محبوب، تحت تأثیر آنها بوده است را پیدا کنید؛ یعنی بروید کسانی را پیدا کنید که آن شخص از آنها الگو میگیرد یا میگرفته است. مرحله دوم را روی آن سه نفر هم پیاده کنید.
فایده این فرایند آن است که شما میتوانید یک شجرهنامه هنری برای خودتان درست کنید و بفهمید که ایدههای شما از کجا و از چه منابعی سرچشمه میگیرد. شما باید بدانید که در ابتدای مسیر هنری، حتماً از آثار دیگران کپیبرداری میکنید یا الهام میگیرید. حال بهتر است بدانید که از آثار چه کسانی الهام میگیرید.
گاهی میتوانید از سایر جنبههای زندگی هنرمندان یا الگوهای محبوب خودتان هم استفاده کنید. مثلاً ببینید که این افراد با چه راهکارهایی انگیزه میگرفتهاند، چه زمانهایی کار و چه مواقعی استراحت میکردهاند یا چه مواد غذایی و خوراکیهایی مصرف میکردهاند.
پس از مدتی به تدریج متوجه یک سری تفاوت بین خودتان و هنرمندان محبوبتان میشوید و میفهمید که در برخی جنبهها واقعاً نمیتوانید مثل آن شخص باشید. درک همین تفاوتها باعث میشود که آثار متفاوتی با آن شخص خلق کنید؛ چون خودتان میدانید که نگاهتان با آن فرق دارید. این اتفاق، سرمنشأ منحصر به فرد شدن آثارتان است.
درس چهارم: سرگرمیها و اوقات فراغت خود را جدی بگیرید
یکی از مسائلی که یک هنرمند باید برای آن ارزش والایی قائل باشد، سرگرمیها و اوقات فراغت است. یک هنرمند باید پیرامون خودش را با چیزهایی که به آنها علاقه دارد پر کند تا زمانی که از کار خسته شد به آنها بپردازد و خستگی کار هنری را از ذهن و جسم خود خارج کند. در کتاب هنرمندانه بقاپید جمله زیبایی در این زمینه بیان شده است:
اگر دنیایی را که در آن زندگی میکنید دوست ندارید، میتوانید دنیای خاص خودتان را پیرامون خودتان بسازید. خودتان را با کتاب و چیزهایی که دوست دارید، محصور کنید.
در صورتی که از سرگرمیها و اوقات فراغت خود بزنید و فقط به کارتان بچسبید، پس از مدتی متوجه میشوید که بهره وری سابق را ندارید و نمیتوانید با همان توان و تمرکز گذشته کار کنید. اینجاست که احتمالاً کار هنری را کنار میگذارید یا مدتی تمام وقت خود را صرف سرگرمی میکنید.
این مسئله را در برخی از دانش آموزان یا دانشجویانی که دارند خودشان را برای کنکور آماده میکنند، میشود دید. این افراد گاهی به قدری مطالعه میکنند و شبانه روز، وقت خود را برای درس صرف میکنند که پس از مدتی از هر چه تست و نکته و کتاب و کلاس کنکور است، متنفر میشود و دلشان میخواهد که فقط از فضای درس دور شوند و تفریح کنند. این در حالی است که اگر از همان ابتدا برنامهریزی کنند و بین درست و تفریح یک توازن درست و منطقی به وجود بیاورند، خیلی از مشکلات اصلاً به وجود نمیآید.
درس پنجم: میل به شهرت زودهنگام، یک آفت در حوزه هنر محسوب میشود
میل به شهرت اصلاً میل بدی نیست. چون یک هنرمند خبره و توانمند وقتی به شهرت میرسد، میتواند با هنر و خلاقیت خودش روی جامعه تأثیر بگذارد، جامعه را در یک مسیر درست هدایت کند و مردم را از یک کار یا مسیر بد و نادرست، بر حذر دارد. بنابراین شهرت میتواند خیلی هم خوب و ثمربخش باشد ولی اگر زمانی رخ دهد که هنرمند، پخته و کاردان شده باشد، رسالت خودش را بداند، در پی خدمت به جامعه باشد و عطش شهرت نداشته باشد. در صورتی که یک هنرمند در ابتدای مسیر خودش قرار داشته باشد، بهتر است گمنام باقی بماند؛ چون میتواند از این گمنامی استفاده کند، هر چه اشتباه که دلش خواست در آثارش مرتکب شود، دست به آزمون و خطا بزند و در نهایت به میزان کافی تجربه کسب کند.
زمانی که فرد به شهرت میرسد، نمیتواند مثل زمان گمنامی مرتکب اشتباه شود؛ چون مخاطبان تمام تمرکز خود را روی اعمال و آثار او میگذارند و از این رو فرصت اشتباه از او سلب میشود. از طرفی مخاطبان و طرفداران انتظار دارند که شخص، هر روز آثار بهتری از خودش منتشر کند. اگر احساس میکنید که دوران گمنامی خود را به بهترین شکل پشت سر گذاشتهاید و اکنون میخواهید آثار ارزشمند خودتان را منتشر کنید، میتوانید از رسانههای اجتماعی کمک بگیرید. این رسانهها به شما کمک میکند که در سریعترین زمان ممکن آثار خود را به دید علاقمندان حوزه تخصصی خود برسانید و به شهرت برسید.
البته نکتهای که باید مد نظر داشته باشید این است که فضای رسانههای اجتماعی مثل اینستاگرام کاملاً آزاد است و از این رو ممکن است با شدیدترین و بدترین توهینها و تحقیرها روبرو شوید. بنابراین قبل از شهرت باید خودتان را برای چنین رویدادهایی آماده کنید. قبل از فعالیت در رسانههای اجتماعی، باید یک نکته را در وجود خودتان نهادینه کنید: در مواجهه با توهینها و انتقادها دو راه بیشتر ندارید. اول اینکه یاد بگیرید انتقادها و توهینها را کاملاً نادیده بگیرید و اجازه ندهید که روی شما تأثیر بگذارند. دومین مسیری که میتوانید در پیش بگیرید این است که زهر و سم توهیمها و انتقادها را خنثی کنید و ببینید که چه درس یا نکته مثبتی میتوانید از آن نظر یا کامنت یاد بگیرید.
بهترین ترجمه کتاب هنرمندانه بقاپید اثر آستین کلئون
کتاب هنرمندانه بقاپید به قدری جذاب، منحصر به فرد، کاربردی و آموزنده است که مترجمان زیادی از سراسر دنیا، اقدام به ترجمه این کتاب کردهاند و تاکنون این کتاب به دوازده زبان زنده دنیا از جمله زبان فارسی ترجمه شده است.
در کشور ما چند ترجمه فارسی خوب از این کتاب موجود است ولی پس از بررسی تمام این ترجمهها به این نتیجه رسیدیم که ترجمه سامان شاهین پور واقعاً عالی است و این مترجمه توانا توانسته منظور و لحن نویسنده کتاب را به بهترین شکل ممکن منتقل کند. این ترجمه خوشخوان را نشر سیته روانه بازار کرده است. در صورتی که تمایل دارید کتاب هنرمندانه بقاپید را به صورت اینترنتی تهیه کنید، پیشنهاد میشود به نشر سیته مراجعه کنید.
کتاب هنرمندانه بقاپید؛ اثری الهام بخش برای تولیدکنندگان محتوا و طراحان سایت
در دنیای امروز محدوده هنر به موسیقی، نقاشی، شعرسرایی و غیره محدود نمیشود و کارهایی مثل تولید محتوای متنی، تصویری، ویدیویی و طراحی سایت هم در نوع خودشان، هنر به حساب میآیند. کسانی که میخواهند تولید محتوا و طراحی سایت انجام دهند، میتوانند از آموزهها و درسهای کتاب هنرمندانه بقاپید به بهترین شکل بهرهمند شوند. این کتاب به آنها یاد میدهد که هیچ اثری به طور کامل اصیل نیست و برای تولید محتوای حرفه ای و ناب یا طراحی یک سایت بینظیر، بهتر است سایتهای مختلف را ببینید، از آنها ایده بگیرید و سپس اثر منحصر به فرد خودتان را تولید کنید. همچنین فراموش نکنید که تفریح و سرگرمی در زندگی خیلی مهم است و جلوی خسته شدن یا بیانگیزه شدن شما را میگیرد. یکی دیگر از درسهای مهمی که تولیدکنندگان محتوا و طراحان سایت از این کتاب میگیرند این است که در ابتدای مسیر، دنبال شهرت نباشند و در فضای گمنامی، به اندازه کافی تجربه کسب کنند، اشتباه کنند و فوت و فن موفقیت را بیاموزند.
آیا تاکنون کتاب هنرمندانه بقاپید را مطالعه کردهاید؟ آیا کار و حرفه شما به گونهای هست که بتوانید از درسهای این کتاب، برای رشد و پیشرفت شغلی خود کمک بگیرید؟ توجه داشته باشید که کتاب مورد بحث منحصر به هنر نیست و در سایر فعالیتها هم میشود از آموزههای این کتاب استفاده کرد. آیا تاکنون درسهای این مقاله را در بیزینس خود پیاده کردهاید؟ در صورتی که پاسختان مثبت است، چه نتایجی از پیادهسازی این درسها گرفتهاید؟ لطفاً نظرها و تجربیات خود را با ما در بخش نظرات (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.
لطفاً نظرها، پیشنهادها و پاسخ خود را با ما و سایر همراهان آکادمی نسیم سبحان در بخش نظرات (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.