کتاب نگرش یعنی همه چیز یکی از مهمترین کتابهایی که تاکنون در حوزه رشد فردی نوشته شده است. نویسنده این کتاب انگیزشی گرانقدر آقای جف کلر است که توانسته با قلم روان خود تحولی عمیق در نگرش و نوع نگاه مخاطب خود ایجاد کند. اصلیترین شعار این کتاب، همان جملهای است که روی جلد آن نوشته شده است. این جمله، در واقع هدفی است که این کتاب آن را دنبال میکند:
نگرشتان را عوض کنید، زندگیتان عوض میشود.
جف کلر، نویسنده کتاب نگرش یعنی همه چیز در این کتاب از تجربه زیسته خودش میکند و داستان تغییر و تحول زندگی خودش را تعریف میکند و از مخاطب میخواهد که برای رشد و توسعه فردی اولین گام را بردارد و سعی کند که نگرش خودش را تغییر دهد؛ زیرا کلید موفقیت در زندگی، تغییر نگرش و نوع نگاه ما به زندگی است. در ادامه این مقاله قصد داریم به خلاصه این کتاب انگیزشی ارزشمند بپردازیم و درسهای آن را یاد بگیریم و در زندگی خود به کار ببندیم. در صورتی که در پی موفقیت و ایجاد تحول در زندگی خود هستید، پیشنهاد میشود که تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.
آشنایی با جف کلر نویسنده کتاب نگرش یعنی همه چیز
جف کلر یا «Jeff Keller» بنیانگذار و مدیرعامل موسسهای به نام «Attitude is Everything» به معنای «نگرش یعنی همه چیز» است. نام موسسه و نام کتاب او یکسان است. وی دلیل این موضوع را ایمان راسخی بیان میکند که به این جمله دارد. وی بر این باور است که هر کس به این اصل پایبند باشد میتواند زندگی خودش را متحول کند.
وی در ابتدا در دانشگاه درس حقوق میخواند، سپس در آزمون وکالت شرکت میکند و قبول میشود. وی با قبولی وارد حرفه وکالت میشود و اتفاقاً درآمد بسیار خوبی کسب میکند ولی وقتی با خودش فکر میکند میبیند که این کار مورد علاقه وی نیست و به همین خاطر هم این قدر شکسته و افسرده شده است و به همین دلیل هم تصمیم میگیرد دنبال علاقه خودش یعنی مطالب انگیزشی برود.
علاقه او به مسائل انگیزشی و رشد فردی از آنجا آغاز شد که یک شب در تبلیغات تلویزیونی با یک بسته آموزشی آشنا میشود، آن را سفارش میدهد. از قضا این بسته هم خیلی عالی از آب درمیآید و تغییر و تحول جف کلر آغاز میشود. وی پس از مدتی میبیند که به سخنرانی و نوشتن مقالات رشد فردی علاقه دارد و کم کم از کارش فاصله میگیرد و به صورت کامل در این زمینه فعالیت میکند. وی با تغییر نگرش توانست زندگی خوبی را برای خودش و همسرش بسازد و با کار و تلاش زندگی خودش را به صورت کامل متحول کند. او در کتاب نگرش یعنی همه چیز جملهای از توماس جفرسون میآورد و مینویسد:
هیچ چیز نمیتواند فردی را که دارای نگرشی درست است از دستیابی به هدفش بازدارد. هیچ چیز در روی زمین نمیتواند به فردی که دارای نگرشی نادرست است کمک کند.
اکنون که با نویسنده و تجربه زیسته او آشنا شدیم، وقت آن رسیده که سر وقت کتاب نگرش یعنی همه چیز برویم و درسهای این کتاب ارزشمند را در کنار هم مرور کنیم.
درسهایی از کتاب نگرش یعنی همه چیز
کتاب نگرش یعنی همه چیز مجموعهای کامل، دقیق و بینظیر در مورد تغییر نگرش در زندگی است. این کتاب شامل 12 درس ارزشمند است. شاید تصور کنید که تنها با تغییر نگرش در زندگی بتوانیم همه چیز را تغییر دهیم و به اهداف و خواستههای خود برسیم ولی واقعاً چنین نیست. این کتاب به سه بخش تقسیم میشود:
اندیشه: این بخش شامل پنج درس است. برای تغییر نگرش باید ابتدا ذهن و اندیشه خود را از آلودگیها (تفکرات اشتباه) پاکسازی کنیم. تا اندیشه ما اصلاح نشود، مطمئناً به نتیجه نمیرسیم.
گفتار: سه درس از دوازده درس این کتاب به موضوع گفتار مربوط میشود. در این بخش شیوه درست صحبت را بیان میکنیم؛ زیرا گفتار و سخنان ما میتواند نقش مهمی در رساندن ما به هدفمان ایفا کند.
کردار: این بخش چهار درس از کتاب نگرش یعنی همه چیز را دربرمیگیرد. کردار و عمل ما روی نگرشمان تأثیر دارد و تا زمانی که اندیشه و گفتار خود را با عمل همراه نکنیم، قطعاً نمیتوانیم نگرش خود را تغییر دهیم.
حال نوبت به آن میرسد که مهمترین درسهایی که در کتاب نگرش یعنی همه چیز وجود دارد را به صورت مختصر و مفید مرور کنیم و نکات ارزشمند آن را بیاموزیم.
1. موفقیت و تغییر نگرش از ذهن سرچشمه میگیرد
یکی از نکات مهم در مورد موفقیت این است موفقیت یک وضعیت ذهنی است و از ذهن آدمی سرچشمه میگیرد و به همین خاطر است که استادان و بزرگان رشد فردی از ما میخواهند که برای رسیدن به موفقیت، خودمان را فردی موفق تصور و تلقی کنیم.
سوالی که خیلی از افراد مطرح میکنند این است که نگرش چیست؟ نگرش در واقع یک فیلتر ذهنی است که از ورای آن میتوانیم دنیا را ببینیم و آن را تجربه کنید. در واقع نگرش هر انسان، یک پنجره است که وی از آن پنجره دنیای بیرون را تماشا میکند. نگرش را میتوانیم به عینک هم تشبیه کنیم. فرض کنید که فردی یک عینک با شیشههای مشکی بر چشم بگذارد. چه اتفاقی میافتد؟ معلوم است! دنیا را همیشه سیاه و تیره میبیند. گاهی ما به خاطر نگرشی که داریم اتفاقات و رویدادهای زندگی را درست یا اشتباه ارزیابی میکنیم و به همین خاطر نگرش را به دو دسته مثبت و منفی تقسیم میکنند. در جدول زیر به مقایسه نگرش مثبت و منفی میپردازیم:
مقایسه نگرش مثبت و منفی
فرد دارای نگرش مثبت
فرد دارای نگرش منفی
میگوید میتوانم
میگوید نمیتوانم
روی راه حلها تمرکز میکند
نگاهش به مشکلات است
نگاهش به خوبیهای دیگران است
فقط عیب و ایرادها را میبیند
به نعمتها و امکانات توجه میبیند
فقط از محدودیتها و کمبودها مینالد
بنابراین هر از گاهی لازم است نگرش یا همان فیلتر ذهنی را پاک و پاکیزه کنیم و اجازه ندهیم که نگرش منفی ما را رنج دهد؛ زیرا این نوع نگرش فقط ذهن ما را تحت تأثیر قرار نمیدهد بلکه به جسممان هم آسیب میرساند.
به این نکته توجه ویژه داشته باشید که موفقیت انسان ارتباط بسیار نزدیک و تنگاتنگی با نگرش او دارد. افرادی که نگرش مثبت داشته باشند میتوانند مشکلات و سختیها را پشت سر بگذارند و به هدفی که در ذهن دارند برسند.
2. اگر ایمان داشته باشید، همه چیز شدنی است
دومین نکتهای که کتاب نگرش یعنی همه چیز به ما یاد میدهد این است که همه چیز به نگرش، تفکر و ایمان ما بستگی دارد. اگر ایمان داشته باشیم که میتوانیم به هدف خودمان برسیم، بدون شک به هدف خود میرسیم. در کتابهای آسمانی گوناگون هم به این موضوع اشاره شده است.
حال سوال پیش میآید که این قانون چگونه عمل میکند؟ مگر میشود ما به یک مسئله ایمان داشته باشیم و قضایا به همان شکلی که مد نظر ما است پیش برود؟
پاسخ این است که اگر ما به چیزی ایمان داشته باشیم و دائم به آن فکر کنیم، بدون شک به هدفی که در ذهن داریم خواهیم رسید؛ چون از راههای مختلف برای رسیدن به آن هدف اقدام میکنیم. کتاب نگرش یعنی همه چیز در این زمینه مثال میزند. فرض کنید شخصی به نام فرد میخواهد به درآمد سالانه 30000 دلار برسد و این هدف را دائم در ذهن میپروراند و به آن ایمان میآورد. وقتی ایمان حاصل شد، اکنون مانند یک آهنربا فقط آن دسته از موقعیتهای شغلی را جذب میکند که او را به این سطح از درآمد برسانند و در نهایت هم این هدف حاصل میشود.
حال تصور کنید که این فرد میخواهد سال آینده به درآمد سالیانه 50000 دلار برسد. آیا میتواند؟ بستگی به ایمان او دارد. اگر ایمان داشته باشد، قطعاً دست پیدا میکند. هنری فورد در این زمینه قانون معروفی به نام قانون فکر غالب دارد که میگوید:
اگر فکر کنید که میتوانید یا فکر کنید که نمیتوانید، در هر صورت حق با شماست!
به این معنا که موفقیت یا شکست شما به افکارتان بستگی دارد. اگر فکر کنید که موفق میشوید، به یک آهنربای موفقیت تبدیل میشوید و موفقیت را جذب خودتان میکنید. چگونه میتوانیم به یک آهنربای موفقیت تبدیل شویم و به نتایج مطلوب خود برسیم؟
دو قدم هست که به ما کمک میکند به مثبت اندیشی و ایمان برسیم و از این طریق نتایج مطلوب خود را کسب کنیم:
قدم اول
هر روز تلاش کنید که مطالب مفید و روحیهبخش مطالعه کنید. اگر بتوانید صبحها و شبها قبل از خواب این کار را انجام دهید، متوجه اثر شگفتانگیز این کار روی زندگی خودتان خواهید شد. کتابها و مقالات انگیزشی زیادی وجود دارد که میتوانید مطالعه کنید و از مزایای آنها بهرهمند شوید. پس قدم اول برای رسیدن به مثبت اندیشی و نگرش مثبت، مطالعه مطالب انگیزشی است.
قدم دوم
دومین گام برای دستیابی به نگرش مثبت در زندگی این است که به فایلهای صوتی انگیزشی گوش دهیم. میتوانید اتومبیل خودتان را به یک دانشگاه تبدیل کنید و هنگام رفت و آمد فایلهای صوتی را در اتومبیل گوش دهید. البته حتماً نیازی به داشتن اتومبیل نیست و اگر با وسایل نقلیه عمومی رفت و آمد میکنید هم میتوانید از فایلهای صوتی انگیزشی استفاده کنید.
نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است باید استمرار داشته باشید. استمرار و سرسختی به شما کمک میکند که به نگرش مثبت در زندگی برسید و وقتی به نگرش مثبت رسیدید، زندگیتان متحول میشود. جف کلر نویسنده کتاب نگرش یعنی همه چیز در این کتاب مینویسد:
تفکر مثبت باعث نمیشود که یک شبه به اهدافتان برسید. اینطور نیست که امروز درباره پولدار شدن فکر کنید و فردا صبح که از خواب بلند شدید، یک کوه اسکناس کنار تخت خوابتان باشد! هرگز چنین نیست! کسب موفقیت، مستلزم تلاش، تعهد و شکیبایی است.
3. متعهد شوید و کوه را جابجا کنید
وقتی برای رسیدن به یک هدف مشخص متعهد میشوید، قدرت شما به حدی زیاد میشود که میتوانید تمام موقعیتها و امکانات لازم برای دستیابی به آن هدف را به سمت خود جذب کنید. به عنوان مثال فردی متعهد میشوید که یک کتاب ارزشمند ترجمه و در اختیار مخاطبان خود قرار دهید، ناگهان ناشری از راه میرسد و تمام این مسیر را برای شما سهل و آسان میکند. در کتاب نگرش یعنی همه چیز چند جمله بسیار زیبا در مورد تعهد بیان شده است. جف کلر این جملات را از دبیلو. اچ. موری نقل میکند:
تا زمانی که تعهدی در کار نباشد، تردید، کنارهگیری، بیکفایتی و ناتوانی جای آن را میگیرد. هنگامی که پای قدرتمند تعهد به میان میآید، مشیت الهی هم همزمان با آن وارد میدان میشود و شخص متعهد از حمایت کائنات و جهان هستی بهرهمند میشود.
تصمیم و اراده فرد، جریان کاملی از دیدارها، وقایع و کمکهای مادی غیرمنتظره را به سوی فرد ارسال میکند. این اتفاق به شکلی میافتد که حتی تصورش هم در مخیله هیچکس نمیگنجد. جادوی تعهد به افراد مختلف کمک میکند که موفق شوند. گاهی یک فرد استعدادی معمولی در انجام کاری مشخص دارد ولی اگر همین فرد از نیروی قدرتمند پشتکار استفاده کند، بدون شک موفق میشود؛ زیرا نیروی تعهد و پشتکار خیلی قدرتمندتر از استعداد است. جف کلر در کتاب نگرش یعنی همه چیز ماجرای یک نویسنده مشتاق را بیان میکند که در ابتدا در زمینه وکالت کار میکرد و مسئولیت همسر و دو فرزند کوچک بر عهده او بود. وی در کنار کار وکالت مجبور بود هر شب از ساعت 10 تا 2 بامداد بنویسد.
وی چند سال این کار را انجام داد تا در نهایت توانست رمانهای پرفروشی بنویسد. جالب است که در ابتدا همه ناشران کارهای او را رد میکردند ولی او با تعهد به کارش توانست یک ناشر را راضی و کتابش را چاپ کند. تمام این اتفاقات از پایبندی او نشئت میگیرد. تد انگستروم جمله زیبایی دارد که میگوید:
پاداش کسانی که با پشتکار به پیروزی میرسند، بسیار فراتر از رنجی است که در این راه متحمل میشوند.
4. مراقب گفتارتان باشید
مطمئن باشید که هر چیزی را که مدام تکرار کنید، به همان تبدیل میشوید. روندی وجود دارد که باید اهمیت زیادی برای آن قائل شوید. این روند به این شکل است، افکار شما، سخنان شما را میسازد. سخنان، باورهای شما را شکل میدهند. باورهای شما باعث میشود که اعمالتان شکل بگیرد. در نهایت اعمال شما باعث میشود که نتایجتان رقم بخورد. بنابراین گفتار و سخنان ما یکی از حلقههای اصلی زندگی ما هستند و میتوانند باورهای ما شکل دهند. کلمات به قدری قدرت دارند که از آنها میتوان برای درمان انسانها استفاده کرد. برخی از نویسندگان و پژوهشگران بر این باور هستند که کلمات، قویترین داروی بشر هستند.
ضرب المثل زیبایی وجود دارد که میگوید: « تا مرد سخن نگفته باشد / عیب و هنرش نهفته باشد » این ضرب المثل حقیقت محض است؛ زیرا گفتار انسان از افکار او خبر میدهد. در صورتی که سخنان مثبت به کار ببرید، هم افکار شما مثبت میشود و هم باورهای شما به باورهای درست و سازندهای تبدیل میشود. در نتیجه جملات مثبت میتواند تمام زندگی ما را تحت تأثیر خودش قرار دهد. برخی از افراد در پاسخ به این سوال که « حالتان چطور است؟ » هم صحبتهای عجیبی میکنند. به عنوان مثال یک عده از افراد میگویند: «افتضاح!» کسی که این چنین پاسخ میدهد، انتظار دارید که حالش خوب و مساعد باشد؟ زهی خیال باطل!
گاهی هم افراد بیتفاوت هستند از واژههایی مثل «بد نیستم!» استفاده میکنند. این افراد معمولاً انرژی چندانی ندارند و به قدری بیانگیزه هستند که روی طرف مقابل خودشان هم تأثیر منفی میگذارند. یک عده دیگر از افراد در پاسخ به سوال حالت چطور است، جواب میدهند : «معرکه! بهتر از این نمیشود!» چنین شخصیتی سرشار از روحیه و انرژی و به قدری تأثیرگذار است که میتواند اطرافیان خود را هم سرشار از انرژی مثبت کند. بنابراین میشود درک کرد که سخنان ما اهمیت زیادی دارند و باید مراقب تأثیر گفتار روی نتایجی که در زندگی میگیریم، باشیم. جمله بسیاری زیبایی در کتاب نگرش یعنی همه چیز وجود دارد که میگوید:
بگویید که عالی هستید و همه چیز عالی است تا خداوند سخنانتان را بشنود و آن را به حقیقت مبدل کند.
5. روابط موثر و مثبت برقرار کنید
یکی از نکاتی که به ما کمک میکند که به نگرش مثبت برسیم این است که با افراد مثبتاندیش معاشرت کنیم. قطعاً وقتی با افراد منفی معاشرت میکنیم، ظرف وجود ما پر از افکار و دیدگاههای منفی میشود. باید بدانیم که بخشی از چیزی میشویم که در کنارش هستیم. پس باید با دقت در انتخاب دوست و همراه گام برداریم؛ زیرا اشتباه کردن در این زمینه میتواند زندگی ما را تحت تأثیر خودش قرار دهد. یکی از مسائل مهم در مورد تربیت فرزندان، این است که دوستان خوب برای فرزندان خود انتخاب کنیم؛ زیرا دوستان مثبت باعث رشد فرزند ما میشود و دوستان منفی او را از رشد بازمیدارند.
بهترین ترجمه کتاب نگرش یعنی همه چیز
بهترین ترجمهای که میتوان برای کتاب نگرش یعنی همه چیز اثر جف کلر معرفی کرد، ترجمه آقای امیرحسن مکی است. آقای مکی ترجمه این کتاب را به بهترین شکل ممکن انجام داده و لحن ترجمه با لحن کتاب اصلی یکسان باشد. این ترجمه را انتشارات لیوسا روانه بازار کرده است.
با نگرش مثبت، زندگی خود را متحول کنید
خواندن مقالات و کتابهای رشد و توسعه فردی تأثیر زیادی روی افراد میگذارد و میتواند آنها را مثبتاندیش کند. برای داشتن نگرش مثبت تلاش کنید روی اندیشه، گفتار و کردار خودتان کار کنید و کاری کنید که هر سه بخش مورد بحث همراه با هم در جهت مثبت حرکت کنند. پیشنهاد میکنیم اگر به این حوزه علاقه دارید کتاب حکایت دولت و فرزانگی را نیز مطالعه کنید. تاکنون کتاب نگرش یعنی همه چیز را مطالعه کردهاید؟ به نظر شما نگرش انسان تا چه حد روی زندگی و موفقیت او تأثیر میگذارد؟ آیا انسانهای دارای نگرش مثبت شکست نمیخورند؟ لطفاً نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
لطفاً نظرها، پیشنهادها و پاسخ خود را با ما و سایر همراهان آکادمی نسیم سبحان در بخش نظرات (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.