معرفی و خلاصه کتاب طرز فکر قهرمانی : نوشته: جیم افرمو
این کتاب به بررسی اهمیت مهارتهای ذهنی در موفقیت ورزشکاران پرداخته و میگه که چه فاکتورهایی روی عملکرد جسمانی و قدرتشون تاثیر میذاره.کتاب طرز فکر قهرمانی با صدها نکته مفید و راهکارهای عملی از مربیهای برتر دنیا، به شما کمک میکنه زندگی سالمتر و شادتری داشته باشین.
خلاصه متنی رایگان کتاب طرز فکر قهرمانی
خوندن این کتاب برای هر کسی که توی هر نوع محیط حرفهای با بقیه رقابت داره ضروریه
تفاوت بین کسی که توی مسیر عابر پیاده اجرا میکنه و کسی که در اوج و کنسرت اجرا میکنه، فقط بسته به وضعیت ذهنیشونه. رسیدن به یک تفکر برنده به شما کمک میکنه تا همیشه در اوج بازی خودتون باشید و هر زمانی که بخواید، بتونید به موفقیت دست پیدا کنید. جیم آفیرمو یک روانشناس ورزشیه که به خیلی از ورزشکارها کمک میکنه تا برای بازیهای المپیک آماده بشن. ولی شما نیاز نیست حتما یک ورزشکار باشید تا بتونید از درسهای قدرتمند و ارزشمندی که داخل این کتاب ارائه شده استفاده کنید.
اگر میخوای در هر محیطی رقابت کنی؛ چه تو محل کارت، چه ورزش، باید شروع کنی، قدم برداری، به چشم بیایی و مثل یک قهرمان فکر کنی. زمانی که مثل یک قهرمان فکر میکنی، همیشه بهترین ورژن از خودت رو در جلسه کاری، مصاحبه یا یک سخنرانی نشون میدی و افراد خیلی بیشتری رو تحت تاثیر قرار میدی. اینکه یاد بگیری مثل یک قهرمان فکر کنی، به خودت یا فرزندت کمک میکنه که در هر مسابقهای و هر نوع رقابتی عملکرد خیلی بهتری داشته باشی. فکر کردن مثل یک قهرمان چهار قسمت داره که در این کتاب با چهارتا مخفف نشون داده میشه. این مخففها چهار حرف از کلمه best هستن.
هزاران سال پیش یه ژنرالی ژاپنی کل لشکرش رو جلوی یک زیارتگاه متوقف میکنه. بعد از زیارت کردن، یک سکه در میاره و میگه: «من الان این سکه رو پرت میکنم توی هوا، اگر شیر اومد ما برنده میشیم و اگر خط آمد ما میبازیم، و سرنوشت ما بسته به این سکه است.»
زمانی که سکه افتاد روی زمین، همه سریع نگاش کردن و دیدن که شیر اومده و قراره اونا برنده شن. سربازها خیلی خوشحال بودن و همه با انرژی دوچندان به سمت جنگ هجوم آوردن. در حالیکه تعدادشون خیلی کمتر از لشکر مقابل بود، احساس شکست ناپذیری میکردن، و فکر میکردن هیچکس قرار نیست اونارو شکست بده. بعد از اینکه لشکر ژنرال ژاپنی پیروز این جنگ شد، یکی از ستوانهای لشکر گفت: «چنین چیزی غیر ممکنه و هیچ کسی نمیتونه سرنوشت رو اینجوری حدس بزنه.» ژنرال سکه رو به ستوان نشان داد که دو طرفش شیر بود؛ و به ستوان نشون داد که اگر باور کنی، قطعا برنده میشی!
اولین جزء از مخفف ما، باوره.
حرف B، مخفف کلمهBelief. همه قهرمانا با باور اینکه قراره برنده بشن، تو مسابقات شرکت میکنن. دقیقا مثل اون سربازهای ژاپنی. سربازهای ژاپنی فکر میکنن که موفقیت تقدیرشونه، و باید برنده نبرد بشون. الان سوال پیش میآید که خب چجوریه که یک نفر تا این حد باور کنه که قراه برنده شه، در حالیکه همیشه احتمال شکستش وجود داره؟! جواب اینه: به تمام چیزهایی که تا الان یاد گرفتی اعتماد کن! یه قهرمان هیچوقت به توانایی و استعداد خودش شک نمیکنه، چرا که مطمئنه خیلی بیشتر از هر کس دیگهای کار کرده و برنده شدن حقشه. رفتن به مسابقه دلیل اعتماد به نفس و اعتماد به استعدادهای یک قهرمانه.
به عنوان مثال موریس گرین، رکورددار دو صد متر جهان، میگه که: «اگر شماره دو هستی، جوری رفتار کن که انگار شماره یکی.» یعنی چی؟ یعنی اینکه اگر تواناییهات در حد فردی نیست که شماره یکه، رفتارت باعث می شه که بقیه فکر کنن با یک شماره یک مواجهان. جوری مسابقه بده که انگار شماره یک هستی اما جوری تمرین کن و آماده شو که انگار هیچوقت برنده نشدی و بار اولته که میخوای برای یک مسابقه اقدام کنی. زماینکه نوبت به اجرات میرسه، در هر رشتهای، به نقاط قوت و تمرینهایی که قبلا داشتی فکر کن. اعتماد کردن به تمرین و نقاط قوتت باعث میشه که به پیروزی دست پیدا کنی.
حرف بعدی از کلمه Best،E عه، که مخفف Enjoy یا لذته. غیر ممکنه که شما از چیزیبترسی اما برای ترست سپاسگذار باشی. قهرمانها همگی با ترس مسابقه دادن و رقابت کردن دست و پنجه نرم میکنن؛ اما هدفشون اینه که از تمامی لحظههایی که دارن برای هدفشون تلاش میکنن، لذت ببرن. یک قهرمان همیشه میگه: «من خیلی خوش شانس بودم که تونستم توی این رشته و در این سطح با بقیه رقابت کنم، و من انقدر برای هدفم تمرین کردم که نمیتونم صبر کنم تا به بقیه نشون بدهم که چقدر توانمندم.»
جسی آونز ستاره رشته دو میدانی،
در سال 1936 در برلین مقابل نازیها، چهار مدال طلا بدست آورد، و با غرور و افتخار گفت: «خوبی رو پیدا کن. خوبی تو رو احاطه کرده. و از لحظاتت لذت ببر.» اما خب بعضی وقتا اونقدر فشار موقعیتها برای آدم زیاده که لذت بردن از یک سری چیزها خیلی سخت میشه. در این مواقع میتونید با استفاده از یک مقدار شوخی و خنده اعصاب خودتونو آروم کنید. خندیدن میتواند استرستونو کم کنه، قدرت اجراتونو بالا ببره و حالتون رو بهتر کنه. این موضوع به ما کمک میکنه تا بتونیم بهتر درک کنیم که چرا آتشنشانها و نیروهای نظامی آدمهای شوخ طبعی هستن.
ژنرال چستی پولر، یکی از افتخارآورترین تفنگدارای ایالات متحده آمریکا، به سربازای آمریکایی که محاصره شده بودن میگه: «وقتی که میخواید تنش و موضوع استرسزایی که در محیط وجود داره رو از بین ببرید و بهترین عملکرد خودتونو در جنگ داشته باشید، تمام تلاشتونو بکنید که از لحظاتی که دارید باهاشون دست و پنجه نرم میکنید، لذت ببرید و چیزی رو پیدا کنید که بخاطرش از خدا سپاسگزارید و باعث خوشحالیتون میشه.»
مخفف بعدی از کلمهBest، S عه
که مخفف کلمه Self-talk عه. دکتر دنیل آمین، عصب شناس بالینی و نویسنده کتاب پر فروش «ذهنتو تغییر بده، زندگیتو تغییر بده»، یک شب بعد از ینکه کل روزشو با نوجوونابی که خودکشی کرده بودن و زوجهایی که باهم به مشکل برخورده بودن دست و پنجه نرم کرده بود، وقتی رسید خونه دید که توی آشپزخونهاش کلی مورچهس.
همونطور که داشت مورچهها رو از بین میبرد، با خودش فکر کرد که امروز دیگه بدتر از این نمیشه. در همون حال، وقتی که داشت آشپزخونهاشو تمیز میکرد، یهو یه ایده به ذهنش رسید. با خودش گفت که اینا افکار منفیای هستن که بخاطر شرایط و محیط اطراف ما، ناخودآگاه به سمت ما میان. و متوجه شد که ذهن بیماراش بخاطر محیطی که داخلش قرار دارن، توسط افکار منفی آلوده شده و این افکار منفی دارن خوشحالی اونارو ازشون میگیرن.
فرداش دکتر آمین یه اسپری حشرهکش برد به مطبش و به عنوان نمونه برای بیماراش توضیح میداد و به اونا کمک میکرد که افکار منفی رو از خودشون دور کنن و دوباره خوشی زندگیشونو بدست بیاورند. اگر میخوای بهترین اجرای خودتو داشته باشی، باید مورچه ها و افکار منفیاسااایای که ممکنه عملکردت رو تهدید کنن رو از بین ببری.
افکار منفی یا مورچههای ذهن ما، زمانی که ما داریم اجرا میکنیم و میخوایم بهترین عملکرد خودمونو داشته باشیم
صداهای توی ذهنمون مدام میگن: «خرابش نکنیا!» چی میشه اگر خراب کنی؟ چی میشه اگر اشتباه کنی؟ و باعث میشن که کارهایی که دلت نمیخواد و سهواً انجام بدی. استرستو بالا میبره و احتمال شکستتو هم همینطور. دقیقا مثل گلفبازی که بازیکن مدام به خودش میگه :«توپ رو نزنی بیفته توی آب!» و زمانی که توپ رو پرتاب میکنه، داخل آب میافته و میبازه. این صدای منفی که تو ذهن ماعه میخواد که ما هیچوقت برندهی بازی نباشیم.
به ما میگه: «ما داریم بازی میکنیم که نبازیم. مهم نیست که ببریم یا نه!» این صدای منفی توی ذهن ما، در آینده ای گیر کرده که ما ممکنه اجرامونو خراب کنیم. حالا این صدایی که تو ذهن ماس ممکنه خیلی قبلتر از روز اجرا به دردمون بخوره. به ما این انگیزه رو بده که «ممکنه ببازی»، پس ما بیشتر تلاش میکنیم که این رقابتو ببریم. اما زماینکه روز عملکرد و روز رقابته، این صدا به درد ما نمیخوره و باعث میشه که ما احتمال شکست خوردنمون بالا بره.
در حین اجرا، ما باید به استعدادهای خودمون و کارهایی که انجام دادیم تا برای امروز آماده باشیم اعتماد کنیم. یک قهرمان یاد میگیره که تمام توجهاشو روی کاری بذاره که الان داره انجام میده و با خودش صحبت کنه که کاری که همین الان در حین اجرا میخواهد انجام بده رو به نحو احسن انجام بده. یک قهرمان برای ثابت کردن خودش فقط یک فرصت داره، همین الان و همینجا. جیم آفیرمو از ورزشکارهایی که باهاش همکاری میکنن میخواد که قدردان کارهایی باشن که انجام میدهن. شان گرین، بازیکن حرفهای بیسبال، در 23ام ماه می سال 2002، در حالیکه یک «مانترا» رو با خودش تکرار میکرد، برنده بازی شد. حالا مانترا یعنی چی؟ مانترا یک سری جملاته که کمک میکنه تمرکز بالا بره و استرس پایین بیاد. اکثر مانتراها کاملا ساده و مثبتن و روی هدف تمرکز دارن.
مخفف آخرمون ، مخفف T از کلمه Best عه، که مخفف کلمهToughness به معنای سرسختیه. جیم آفیرمو میگه که سرسختی روحی و ذهنی معنیش این نیست که دندانهاتو بهم بکشی یا مدام اخم کرده باشی یا مدام فکر کنی، خیلی به همه چی دقت کنی یا سر یک نفر داد بزنی که محکم باش! نه! هیچکدوم از اینا نیست.
سرسختی روحی به معنای اینه که توانایی اینو داشته باشی که در سختترین شرایطها کاملاً فعال و مثبت باشی. به عنوان مثال در بازی گلف، امتیازی با عنوان «باونس بک» وجود داره. حالا باونس بک به این معناس که اگه یک بازیکن نتونه توپش رو وارد سوراخ گلف کنه، یک امتیاز براش در نظر میگیرن که بتونه رفتار خودشو نسبت به شکستی که برایش پیش آمده کنترل کنه. این به عنوان یک امتیاز مثبت برایش در نظر گرفته میشه. پس بازی گلف به ما یاد میده که اگر شکستی تو زندگیمون به وجود اومد، به عنوان انگیزه بهش نگاه کنیم، رفتار خودمونو حفظ کنیم و با یک برگشت کاملا حماسیتر و موفقتر دوباره به میدون بازی برگردیم.
یه روش دیگه هم وجود داره که ما میتونیم با مشکلات، اشتباهها و شکستهامون کنار بیاییم
و اینه که به مشکلاتمون بخندیم و این کار باعث میشه که مشکلاتمون و اون غول ترسناکی که ازش توی ذهنمون بوجود آوردیم، کوچیک بشه و مقابله کردن با اونا برامون راحتتر بشه. میتونید برای کنار اومدن با شکست، یک سری کارهارو انجام بدید مثلا، اکثر آدما گلوشونو صاف میکنن، یک تیکه کاغذ برمیدارن یا مثلا با خلال دندانشون بازی میکنن. شما هم میتونید این کارارو انجام بدید و برای دوباره شرکت کردن توی این میدون خودتونو آماده کنید و روحیه خودتونو را نبازید.
پس چهار مولفهای که گفتیمو هیچ وقت فراموش نکنید. اولین مولفه، باور بود که میتونیم از خودمون بپرسیم که من انقدر خودمو خوب آماده کرده بودم که شکست نخورم؟ دومین مولفه، لذت بود که باید از آن شرایط سختی که داریم لذت ببریم و از تک تک لحظاتش تجربه خوبی بدست بیاریم. سومین مولفه، صحبت کردن با خودمون بود که باید همیشه با خودمون صحبت میکردیم و یک دیدگاه کاملا مثبت داشتیم و افکار منفی را از خودمون دور میکردیم.
و چهارمین مولفه این بود که ما چقدر سرسخت هستیم؟ چقدر سریع میتونیم بعد از یک شکست دوباره توان خودمونو بدست بیاریم و به میدون برگردیم. اگر این چهار اصلو رعایت کنیم، هرچه سریع تر به تبدیل شدن به یک قهرمان نزدیکتر میشیم و اینا پیامهای کلی کتاب ذهن قهرمانان از جیم آفیرمو.
لطفاً نظرها، پیشنهادها و پاسخ خود را با ما و سایر همراهان آکادمی نسیم سبحان در بخش نظرات (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.