کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند، یکی از بهترین و ارزشمندترین کتابهای حوزه مدیریت و کسب و کار است. در این کتاب با یک مدل نوین مدیریت و رهبری آشنا میشوید. کتاب مورد بحث را جولی ژو نوشته است که در 25 سالگی مدیر شده و همه نکات لازم برای تبدیل شدن به یک مدیر موفق را به صورت تجربه و از طریق آزمون و خطا یاد گرفته است. با مطالعه این کتاب یاد میگیرید که چگونه یک مدیر عالی را از یک مدیر معمولی تشخیص دهید، چگونه فرد مورد نظر خود را استخدام کنید، چگونه بین خودتان و کارمندانتان یک فضای سرشار از اعتماد به وجود بیاورید و با اعضای تیم خود تعاملی مثبت، درست و کارآمد داشته باشید. در صورتی که شما هم میخواهید به یک مدیر کاردان و توانا تبدیل شوید و تمایل دارید که با چند مورد از مهمترین درسهای این کتاب آشنا شوید، تا پایان این مقاله با ما همراه بمانید.
آشنایی با جولی ژو، نویسنده کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند
جولی ژو (Julie Zhou)، مدیر پیشین واحد طراحی فیسبوک است. او در سال 1984 در شهر شانگهای چین به دنیا آمد و وقتی پنج سال از زندگی او گذشته بود، به همراه خانواده خود به آمریکا مهاجرت کرد. برای تحصیل به دانشگاه استنفورد رفت و سپس در میانههای دوران تحصیل به عنوان کارآموز در شرکت فیسبوک مشغول به کار شد.
یکی از فرصتهای بزرگی که او توانست از آن بهره ببرد، فعالیت در مجموعه فیسبوک بود. او موفق شد که نظر مدیران این مجموعه را جلب کند و سه ماه بعد از ورود به فیسبوک به عنوان مهندس در این شرکت استخدام شود. زمانی که 25 ساله بود، مدیران ارشد فیسبوک تصمیم گرفتند که او را به عنوان مدیر ارشد طراحی محصولات انتخاب کنند.
جولی ژو در دوران زندگی خود توانسته است بر ترسها و نگرانیها غلبه کند، از تجربیات و دانش سایر مدیران بهرهمند شود و مسیر پرتلاطم پیشرفت و ترقی را با سرعتی چشمگیر طی کند. وی برای کمک به سایر مدیران در سطح جهان تصمیم گرفت کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند را بنویسد تا بتواند دیدی حرفهای و کلیدی به مدیران بدهد و به رشد، پیشرفت و موفقیت آنها کمک کند. وی در مقدمه کتاب خود مینویسد:
امیدوارم این کتاب نکات مفیدی به شما ارائه دهد. ولی مهمتر از آن، به شما کمک کند تا چراهای مدیریت را درک کنید. زمانیکه چراهای مدیریت را فهمیدید، میتوانید در چگونگیهای آن نیز موثر باشید. چرا باید مدیریت وجود داشته باشد؟ چرا باید با کارکنانتان جلسات یکبهیک داشته باشید؟ چرا باید فرد الف را بهجای فرد ب انتخاب کنید؟ چرا برخی مدیران اشتباهات مشابهی مرتکب میشوند؟ بیشتر کار روزانهی مدیران بازخورد دادن، ایجاد فرهنگ سالم و برنامهریزی مشترک است.
در بخش بعدی این مقاله میخواهیم با چند مورد از درسهای مدیریتی که جولی ژو در کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند آشنا شویم. با مطالعه همین مقاله، مسیر شما برای تبدیل شدن به یک مدیر کارآمد و توانمند آغاز میشود.
هدف نویسنده از انتشار کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند
ژو معتقد است، وقتی شما به عنوان مدیر در بخشی از یک سیستم قرار میگیرید، ممکن است در ابتدا برایتان بسیار هیجان انگیز و چالشی باشد. اما اتفاق خوبی که برای شما میافتد این است که، فردی به شما اعتماد کرده و به تواناییهای شما ایمان دارد. هدف او از انتشار این کتاب، توانمند ساختن تمامی مدیران جهان است و میخواهد به آنها بگوید که همهی آنها، یک تجربه مشترک را پشت سر میگذارند. به همین دلیل این کتاب را با عنوان «ساخت یک مدیر» (اسم انگلیسی کتاب:The making of a manager) منتشر کرد و در اصلیترین جمله خود میگوید:
مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند
مهم ترین درس های کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند
بسیاری از کتابهای مدیریتی تمرکز خود را روی کارایی افراد میگذارند و به مدیران یاد میدهند که چگونه انسانها را برای رسیدن به بهترین سود، هدایت کنند. این در حالی است که جولی ژو در کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند ساخته می شوند، به مدیران آموزش میدهد که با کارمندان تعاملی مثبت و سازنده داشته باشند و به انسانها کمک کنند که به شخصیت بهتر و مثبتتری تبدیل شوند. در صورتی که شما هم میخواهید تحولی اساسی در مدیریت خود ایجاد کنید یا شیوه درست مدیریت را یاد بگیرید، پیشنهاد میشود که درسهایی که در ادامه این بخش آمده است را با دقت مطالعه کنید.
1. اعتمادسازی در تیم را در اولویت قرار دهید
نخستین درسی که جولی ژو در کتاب خودش به ما میآموزد این است که کسانی که میخواهند به یک مدیر خوب و توانمند تبدیل شوند و مورد تحسین قرار بگیرند، باید اعتمادسازی کنند. اعتمادسازی یکی از چالشهای اصلی خیلی از مدیران در سازمانها و کسب و کارهاست. نویسنده کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند میگوید که بر اعتمادسازی در تیم خود از سه روش استفاده کرده است:
او میگوید گزارشهای من همیشه جوری بود که آنها چالشهای خود را خیلی بهتر بشناسند و درک کنند.
در گزارشها، همیشه بازخوردهای جمعی دریافت میکنم و سعی میکنم تمرکز خودم را روی بازخوردهای شخصی نگذارم.
همیشه گزارشهای دارای نتایج خوب و بد را به اعضای تیم خود نشان میدهم و در نهایت نتایج مثبتی دریافت میکردم.
2. وظیفه مدیر، دریافت بهترین نتایج از اعضای تیم است
یکی از مهمترین وظایفی که مدیر یک سازمان یا کسب و کار بر عهده دارد این است که بهترین نتایج را از اعضای سازمان دریافت کند. او باید این اعضا را به گونهای در کنار هم قرار دهد و وظایف آنها را به گونهای تنظیم کند که در نهایت، بهترین نتیجه ممکن حاصل شود. سوالی که ممکن است برای شما پیش بیاید این است که چگونه یک مدیر خوب میتواند چنین کاری را انجام دهد و بهترین نتایج را اعضای خود به دست بیاورد؟ جولی ژو میگوید برای رسیدن به چنین نتیجهای، مدیر باید تمرکز خودش را روی سه زمینه بگذارد. این سه زمینه عبارت است از: هدف، افراد و فرایند! در ادامه بیشتر در مورد این سه حوزه صحبت خواهیم کرد:
هدف
یکی از بخشهای مهم و اساسی کار شما به عنوان یک مدیر برتر و توانمند این است که مفهوم موفقیت را برای کارکنان و اعضای تیم خود مجسم کنید و به آنها بگویید که موفقیت، دقیقاً چیست. تا زمانی که کارمندان ندانند که موفقیت از نظر شما چیست، چگونه میتوانند برای رسیدن به چنین هدفی تلاش کنند. در گام بعدی باید به آنها بیاموزید که چگونه برای رسیدن به این هدف تلاش کنند.
اعضای تیم یا افراد
تا زمانی که اعضای تیم در کنار شما نباشند و به شما کمک نکنند، رسیدن به هدف هیچ معنا و مفهومی ندارد. بنابراین شما باید یک رابطه ارزشمند، درست و سرشار از اعتماد را با کارکنان خود ایجاد کنید، نقاط قوت و ضعف آنها را بشناسید، به درک و شناخت درستی از خوتان برسید و در مورد وظایفی که هر کدام از اعضای تیم بر عهده دارند، به درستی و هوشمندانه تصمیم بگیرید. همچنین باید منابع انسانی خود خیلی خوب مدیریت کنید و هر جا که صلاح دیدید استخدام یا اخراج کنید.
در نهایت شما باید برای تک تک اعضای تیم خود، مربی، مشاور و راهنما باشید تا بتوانید آنها را در مسیر درست قرار دهید و در نهایت بهترین نتیجه ممکن را از آنها دریافت کنید. این اقدامات باعث میشود که اعضای تیم در کنار شما قرار بگیرند و در مسیر دستیابی به هدف سازمان، با تمام توان خود تلاش و کوشش کنند.
فرایند
یک مدیر باید بتواند با اعضای تیم خود جلسات و نشستهای موثر برگزار کند تا در مورد هدف مشترکی که وجود دارد، با آنها حرف بزند، نظراتشان را بپرسد و به پیشنهادها و انتقادهای آنها پاسخ دهد. این مدیر باید سعی کند که از اشتباهات گذشته درس بگیرد، این درسها را به اعضای تیم هم بگوید و سعی کند که در آینده چنین اشتباهاتی تکرار شود. اگر یک مدیر، هدفی را برای اعضای تیم خود مشخص کند و بخواهد که این اعضای هم در مسیر رسیدن به هدف به او کمک کنند، باید یک فرهنگ سالم، درست و ارزشمند را در سازمان خود پیاده کند.
3. یک مدیر تازهکار باید گوش دهد، سوال بپرسد و یاد بگیرد
در صورتی که به تازگی مدیریت سازمان یا کسب و کاری را بر عهده گرفتهاید و میخواهید به عنوان یک مدیر خوب و کارآمد شناخته شوید، باید در چند ماه ابتدایی فعالیت خود، سعی کنید به صحبتهای دیگران گوش کنید، از آنها سوال بپرسید و از اعضای تیم خود بیاموزید.
برخی از مدیران از بدنه سازمان انتخاب میشوند. برخی دیگر از سازمان دیگری میآیند و مدیریت یک سازمان دیگر را بر عهده میگیرند. در هر حالت باید سعی کنید در سه ماه ابتدایی فعالیت خود به عنوان مدیر، اهداف شغلی سازمان را درک کنید و به فهم درستی از علایق و انتظارات برسید. از سوال پرسیدن نترسید، وارد سازمان شوید، با افراد گفتگو کنید و سوالاتی که در ذهن دارید از آنها بپرسید. برخی از مدیران این نکته را نمیدانند و به همین خاطر مجبور میشوند که به شایعات یا اطلاعات غلطی که در مورد دیگران میشوند پاسخ دهند. در ادامه به چند مورد از سوالاتی که شما باید اعضای تیم خود بپرسید اشاره شده است:
شما و مدیر قبلی در مورد چه مسائلی صحبت میکردید که بیشترین سود یا فایده را برای شما به همراه داشته باشد؟
از چه روشهایی میتوان شما را حمایت کرد و به شما کمک کرد که کار خود را بهتر انجام دهید؟
ارائه چه نوع بازخوردی برای شما مفیدتر است؟
تصور کنید که من و شما با هم رابطه شگفتانگیزی داریم. از نظر شما این رابطه چه شکلی است؟
همچنین در صورتی که مدیر یکی از بخشهای سازمان شدهاید، باید در گام نخست نزد مدیرعامل بروید و سوالات زیر را از او بپرسید:
از نظر من چه انتظاری دارید و چه هدفی را برای اعضای تیم من در نظر گرفتهاید؟ به نظر شما این هدف باید به مرور زمان چگونه تغییر کند؟
به نظر شما چگونه باید خودم را به تیمم ثابت کنم و کاری کنم که آنها خیلی راحت این تغییر جدید را بپذیرند؟
من باید چه نکات و اطلاعاتی را در مورد اعضای تیم خودم بدانم؟
از نظر شما موفقیت من در سه و شش ماه نخست کار چگونه خواهد بود؟ باید به چه هدفی برسم تا بدانم که در این چند ماه اول به موفقیت رسیدهام؟
چگونه من (مدیر جدید) و شما (مدیرعامل) میتوانیم در مورد وظایف اشخاص تحت مدیریت من، با یکدیگر همسو بمانیم؟
انتقال به یک پست مدیریتی جدید، کار آسان و پیشپاافتادهای نیست. حتی مدیران توانمند و باتجربه مثل جولی ژو هم این موضوع را دشوار و چالشبرانگیز میدانند و بر این باور هستند که برای سازگار شدن با این پست جدید، به گذر زمان نیاز است. او در کتاب مدیران جدید به دنیا نمی آیند ساخته می شوند، میگوید:
شما در روزهای نخستین مدیریت، باید احساس کنید که روز به روز دارید با محیط و اعضای تیم بیشتر آشنا میشوید. باید روی روابط جدید سرمایهگذاری کنید. همچنین باید به این حس و احساس برسید که چگونه میتوانید از اعضای تیم خود به بهترین شکل ممکن حمایت کنید.
4. تمرکز خود را روی تحلیل نتایج بگذارید
جولی ژو نویسنده کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند در ابتدای فعالیت خود به عنوان یکی از مدیران شرکت فیسبوک تصور میکرد که باید هر روز یک سری جلسات برگزار کند و در این جلسات به اعضای تیم بگوید که کار خود را چگونه انجام دهند. شاید این روش خیلی خوب باشد و اعضای تیم را در مسیر درست قرار دهد ولی یک کار سطحی و کوتهبینانه است. مدیر باید خیلی فراتر از اینها فکر کند. او باید هم اهداف کوتاهمدت را مد نظر قرار دهد و هم تمرکز خود را روی اهداف بلندمدت بگذارد. یک مدیر باید در مسیر خود به چند نکته مهم توجه کنید.
همکاری موثری بین اعضای تیم ایجاد کند و کاری کند که این اعضا بتوانند به صورت مثبت و هدفمند در کنار هم کار کنند.
مدیر باید تلاش کند نقش مربی را برای اعضای تیم خود ایفا کند و مسیر رسیدن به اهداف سازمانی را به آنها آموزش دهد.
مدیر همیشه باید نقاط قوت و ضعف فرایندهای سازمانی را تشخیص دهد، نقاط قوت را تقویت کند و تمام تلاش خود را برای کمرنگ کردن و از بین بردن نقاط ضعف به کار ببندد.
5. مدیر باید همواره روی بهبود شخصی خودش کار کند
یک مدیر باید همیشه به فکر یادگیری و تقویت مهارت خودش باشد. برخی مدیران در ابتدای کار خیلی خوب عمل میکنند ولی وقتی به نتایج خوب و عالی رسیدند، احساس میکنند که عقل کل مدیریت هستند و همه چیز را میدانند. این طرز فکر اشتباه است و باعث میشود که رشد و پیشرفت مدیر متوقف شود. اگر میخواهید یک مدیر خوب باشید، باید همیشه با مطالعه، شرکت در دورههای آموزشی و مشاوره گرفتن از افراد موفق، چیزهای جدیدی یاد بگیرند تا بتوانند در سایر حوزهها هم به موفقیت برسند. جولی ژو در کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند مینویسد:
دیدگاه شما همه چیز را تغییر میدهد. اگر یک نگرش ثابت داشته باشید، اقدامات شما تحت تأثیر ترس (ترس از شکست خوردن، ترس از قضاوت شدن و غیره) قرار میگیرد. بنابراین باید ذهنیت رشد را در خودتان پرورش دهید تا بتوانید دنبال حقیقت بگردید و در این مسیر از دیگران بازخورد بگیرید. مطمئن باشید که این کار در سریعترین زمان ممکن شما را به هدفی که میخواهید میرساند.
بهترین ترجمه کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند
کتاب مدیران بزرگ به دنیا نمی آیند، ساخته می شوند یکی از بهترین و ارزشمندترین کتابهایی است که در حوزه مدیریت کسب و کار نوشته شده است. نشر نوین این کتاب را با ترجمه بینظیر حمید زعیمی به بازار عرضه کرد تا تجربیات و دانش جولی ژو، نویسنده چینی-آمریکایی را در اختیار مدیران و افراد موفق ایرانی قرار دهد. در صورتی که تمایل دارید این کتاب را به صورت اینترنتی خریداری و سپس مطالعه کنید، کافی است به وبسایت نشر نوین مراجعه کنید. لازم به ذکر است که نشر نوین، امتیاز انتشار و ترجمه این کتاب در ایران را به صورت انحصاری دریافت کرده است.
شما هم می توانید به یک مدیر توانمند و کاردان تبدیل شوید
زمانی بود که بسیاری از مدیران و صاحبان کسب و کار تصور میکردند که مدیریت، یک مسئله ذاتی و ژنتیکی است و همه افراد نمیتوانند چنین وظیفه مهمی را به عهده بگیرند و آن را به بهترین شکل انجام دهند. در حال حاضر این نظریه به طور کامل زیر سوال رفته و مدیریت، به عنوان یک مهارت معرفی میشود و مهارت هم مفهومی است که امکان آموختن و یادگیری آن وجود دارد.
در صورتی که شما هم میخواهید به یک مدیر توانمند و کاردان تبدیل شوید، امکانش برای شما وجود دارد. کافی است زمان بگذارید و با مطالعه کتابهای مدیریت، آزمون و خطا این مهارت را یاد بگیرید. یکی از کتابهایی که میتواند در کنار کتاب مدیران بزرگ به دنبا نمی آیند، ساخته می شوند برای تبدیل شما به یک مدیر کارآمد موثر باشد، کتاب مدیر اثربخش در عمل اثر پیتر دراکر است. از نظر شما چه کتابهای دیگری برای پرورش مدیران، مفید است؟ به نظر شما مدیرانی که میخواهند در سازمانهای ایرانی کار کنند و به موفقیت برسند، باید چه مسائلی را مد نظر قرار دهند و خودشان را در چه حوزههایی رشد دهند؟ لطفاً نظرها و پیشنهادهای خود را با ما در زیر همین پست به اشتراک بگذارید.
منبع: Fellow.app
لطفاً نظرها، پیشنهادها و پاسخ خود را با ما و سایر همراهان آکادمی نسیم سبحان در بخش نظرات (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.