خلاصه کتاب پنج عنصر تفکر موثر : نوشته: ادوارد بی.برگر، مایکل استاربرد

معرفی و خلاصه کتاب پنج عنصر تفکر موثر : نوشته: ادوارد بی.برگر، مایکل استاربرد

 

این کتاب میگه که افراد موفق و استثنایی، همون افراد معمولی هستن که فقط طرز فکر متفاوتی دارن! ادوارد برگر و مایکل استاربرد معتقدن تمرین کردن یک سری عادت‌ها باعث میشه کارای بزرگتر بکنیم. توی این کتاب هم از پنج عادت فکری حرف می‌زنن که تمرینشون باعث میشه موتور ذهنمون بی‌افته روی دورِ موفقیت!

 

 

خلاصه متنی رایگان کتاب پنج عنصر تفکر موثر

 

نویسنده های کتاب پنج عنصر تاثیرگذار معتقدن که افراد استثنایی همان افراد معمولی هستن که طرز فکر متفاوتی دارن
دانش آموزهای باهوش و مخترعان بزرگ اهداف و پیروزی های خودشون رو با تمرین کردن یکسری عادت ها ایجاد میکنن که کم کم قدم های اصلی زندگیشون میشه و منجر به کار های بزرگتر میشه‌. تو این کتاب پنج عادت فکری معرفی میشه که اگر تمرینشون کنید بطور دائم برای شما مثل یک موتور ایده پرداز عمل میکنن و باعث موفقیت دائم شما میشن.

نویسنده های این کتاب میان چهار عادت از این پنج عادت موثر رو با استفاده از چهار عنصر تشکیل دهنده دنیا که زمین، هوا، آتش و آب هست توضیح میدن و به شما کمک میکنن همیشه به یاد داشته باشینشون.

مثلا وقتی که توی محل کارتون یا توی شغلتون یا حتی مدرسه‌ای که داخلش درس میخونید به یه مشکلی برمیخورید، میتونید با استفاده از عناصر زمین، هوا، آتش و آب ایده های جدید خلق کنید و به راحتی از پس مشکلاتتون بر بیاید. حالا اگه میپرسید چجوری؟ به معنی هرکدام از این چهار عنصر دقت کنید.

 

 

عنصر اول: زمین آزادِ

 

زمین میاد مشکلات رو به اجزای کوچکتری تبدیل میکنه و عوامل زیربنایی مشکلات رو میشکافه و هرکدوم از اجزای این مشکل رو درک میکنه‌. سعی کنید همیشه وقتی که با یه مشکلی دستو پنجه نرم میکنین از خودتون بپرسین که اجزای فرعی و اصلی مشکل من چیه؟ مشخصش کنید برای خودتون.

زمانی که مشکتون رو به دو بخش فرعی و اصلی تقسیم کردین یه نقشه ذهنی برا خودتون ایجاد میکنید و باید این نقشه ذهنی رو مرور کنید.

به عنوان مثال اگر همیشه کاراتون رو دیر انجام میدین و پشت گوش میندازید، دنبال یه راه حل سریع نباشید، بلکه دنبال راهی باشید که مشکلتون رو عمیقا درک کنه.

ذهن شما میاد پشت گوش انداختن کاراتون رو مثل یه کاغذ خالی در نظر میگیره و عواملی که باعث شدن شما به کارهاتون توجه نکنید و دیرتر انجامشون بدین رو داخلش قرار میدین. مثلا حواس پرتی، بی انگیزگی و احساس اضطراب. بعد میاد سعی میکنه که تک تک این مشکلات رو این دلایل رو درک کنه و وقتی که درکشون کرد بیاد به دو بخش اجزای اصلی و فرعی تقسیمش کنه و براش یه راه حل پیدا کنه.

در واقع عنصر زمین که عنصر اولمونه با به آغوش کشیدن مشکل میاد براش راه حل پیدا میکنه.

مثلا وقتی که داریم در مورد پشت گوش انداختن کارا صحبت میکنیم ما برای حل این مشکل میایم میریم ریشه های مشکلمون رو پیدا میکنیم که ببینیم اگر ما انگیزه لازم برای انجام دادن یه کار رو نداریم چیکار کنیم که انگیزه لازم رو بدست بیاریم؟

این کار به ما کمک میکنه که یاد بگیریم چجوری برای حل هر نوع مشکلی در آینده به خودمون انگیزه بدیم و توانایی حل مشکلاتمون رو افزایش بدیم.

 

 

عنصر دوم: هوا

 

آلبرت انیشتین تو سال 1905 از خودش یه سوال دیوونه کننده پرسید، اگر بتونم با سرعت نور حرکت کنم چه اتفاقی میوفته؟ انیشتین این نظریه رو بدست اورد که یروز یه نفر میتونه با سرعت نور حرکت کنه و با داشتن این نظریه انیشتین متوجه شد که حرکت با سرعت نور و میدان الکترومغناطیسی پرتو های نوری که اون میخواست همراش حرکت کنه مثل یه موج یخ زده ثابت بود و همه‌ تئوری های فیزیکی که تو اون دوره وجود داشتن میگفتن که این کار خیلی سخته و ممکن نیست‌، پس انیشتین تصمیم گرفت که نظریش رو ارائه بده.

این نظریه، نظریه نسبیت بود. نظریه‌ای که دنیای فیزیک رو متحول کرد. انیشتین اومد از عنصر هوا تو نظریش استفاده کرد و با تمرکز رو عنصر هوا یکسری سوال طرح کرد که باعث شد کل دنیای فیزیک متحول بشه.

مهمترین سوالی که انیشتین بهش رسید این بود که، من یاد گرفتم که وقتی با یه مشکل روبرو میشم همیشه دنبال راه حل های ساده برای مشکلات خیلی پیچیده باشم.

اگر من یه بچه بودم و هیچ چیزی درمورد اینجور مشکلا نمیدونستم و نمیدونستم که چجوری باید حلشون کنم چی؟ برای جواب دادن به این سوال من مجبورم که کاملا مبتدی به این مشکلات نگاه کنم و تمامی احتمال هایی کاه فکر میکنم مشکلم رو حل میکنن رو امتحان کنم.

حالا سوال دیگه که پیش میاد اینه که اگر من یه فرد کاملا حرفه‌ای مثل الانم بودم و خیلی تجارب داشتم برای حل مشکلم، حل مشکلاتم برام خیلی آسون میشد و این باعث میشد که تلاش زیادی نکنم و بدنبال راه حل سریعتر و راحت تری باشم.

این دقیقا مثل کارآفرین هایی هستن که از خودشون میپرسن اگر من محصولی که خودم تولید میکنم رو بخرم چی میشه؟ این سوال باعث میشه که کارآفرین از دیدگاه یه مشتری به محصول خودش نگاه کنه و متوجه نقاط ضعف و نقاط قوت محصولش بشه و بهش کمک میکنه که فروش بیشتری رو داشته باشه.

پس نظریه انیشتین به ما این توضیح رو داد که اگر میخواید حتی با سرعت نور حرکت کنید باید تمام دیدگاه های ممکن رو بسنجید که حالا بچه‌ای باشید که تجربه خاصی نداره و مجبوره تمامی احتمالاتی که بهشون فکر میکنه رو آزمایش کنه یا فردی باشید با تجربه که میتونه فقط از طریق یه راه حل ساده یه مشکل پیچیده رو حل کنه و عنصر هوا اطراف مارو احاطه کرده و از هر جهت به ما یه دیدگاه مختلف میده.

 

 

عنصر سوم: آتش

 

وقتی که توماس ادیسون داشت برای اختراع لامپ تلاش میکرد گفت که من شکست نخوردم فقط ده هزار راه پیدا کردم که کار نمیکنه.

نویسنده های کتاب پنج عنصر تفکر تاثیر گذار توضیح میدن که بین شکست خوردن و شکست سازنده تفاوت های زیادی وجود داره و ظاهر نشدن جلو بقیه و استفا دادن کار درستی نیست.

اما وقتی که شکست میخوری و از خودت میپرسی که چیشد که این اتفاق افتاد و چجوری میتونم تو کارم بهتر باشم؟ پرسیدن این سوال از خودت یکی از بهترین و موثرترین راه هایی هست که بهت یه دیدگاه جدید میده و مسیر پیش روت رو روشن میکنه.

مثل این میمونه که قبل از امتحان بزرگ و مهم ریاضیت یه امتحان تمرینی میدی و مشکلاتت رو پیدا میکنی، تجزیه میکنی و متوجه میشی که چه چیزهایی رو باید تمرین کنی.

عنصر آتش به ما یاد میده که بتونیم خودمون رو آزمایش کنیم و اگر اشتباهی مرتکب شدیم اشتباهمون رو قبول کنیم و ازش درس عبرت بگیریم، چرا؟ چونکه اشتباهات ما منجر به موفقیتمون میشه.

 

 

عنصر چهارم: آب

 

برای درک بهتر عنصر آب به سونامی فکر کنید، یه سونامی با یه موج غول پیکر شروع نمیشه، یه سونامی از بهم پیوستن تعداد زیادی موج کوچیک به یک سونامی قدرتمند تبدیل میشه. بزرگ شدن یه سونامی بخاطر تکرار یه جزء کوچیکه پس دستاورد های بزرگ ما از انجام دادن کار های خیلی جزئی و کوچیک بدست میان.

نویسنده های کتاب پنج عنصر تفکر تاثیرگذار میگن که در تاریخ 25 مه 1961 کمپانی جی اف کِی ماهواره سرزمین طلایی رو روی ماه قرار داد ولی تو 26 مه شورا ملی فضانوردان اعلام کردن که این ماهواره مناسب یه فضانورد نیست ولی چونکه هدف اصلی پرتاب این ماهواره فقط قرار دادن موشک روی ماه بود بعد از سه سال ناسا تو سال 1964 رِنجر هفت رو به ماه پرتاب کرد.

بعد از 15 بار تکرار عملیات ناسا بالاخره تونست آپولو یازده رو به ماه پرتاب کنه و یک انسان با موفقیت روی ماه فرود بیاد.

همونجور که اکثر نویسنده های خیلی معروف میگن که اولین جمله‌ای که برای شروع یک کتاب مینویسن کاملا جمله بی ربط و مزخرفیه اما اونا همیشه چیزای خیلی جزئی و کوچیکی رو پیدا میکنن که شاید فقط چند پاراگراف میتونن ازشون بسازن و با ادامه دادن تدریجی کارشون اونا میتونن از همین چند جمله کاملا کوتاه اثر های کاملا پرفروشی رو بوجود بیارن و یک ایده خوب از طریق تکرار به یک ایده عالی تبدیل میشه.

 

 

عنصر پنجم:

 

عنصر پنجم یه چیز کاملا کلیه. عنصر پنجم عنصریه که ممکنه چهار عنصر دیگمون رو بسازه. عنصر آب با به آغوش کشیدن مشکل و ادامه دادن اجزاش میاد مشکل رو حل میکنه.

نویسنده های این کتاب معتقد هستن که تو فلسفه یونان باستان عنصر اصلی یه ماده تغییر ناپذیر بوده که میومده زمینی ها و فرازمینی هارو از همدیگه جدا میکرده. حالا عنصر پنجم از نظر یونانی های باستان یه عنصر تغییر ناپذیر که خودش تعریف تغییر محسوب میشده.

عنصر پنجم مثل ققنوس میمونه که درحال ظهور. ققنوس نماد تغییر، چرا؟ چونکه ققنوس از خاکستر خودش بوجود میاد. پس اگر طرز تفکرخودتون رو تغییر ندید هچیکدوم از چهار عنصری که درموردشون حرف زدیم بدرد ما نمیخوره و برامون مفید نیست. این در حالیه که اکثر مردم فکر میکنن که من همینم که هست، نمیتونم خودم رو تغییر بدم و تغییر برام سخته.

کسایی که موثر فکر میکنن میگن که من دائما در حال تکاملم و دائما در حال یادگیری و تغییرم.

وقتی که باور کنید میتونید افکار و باور های خودتون رو تغییر بدید، میتونید به راحتی از پنج عنصر استفاده کنید. با تجزیه کردن یک مشکل و بدست آوردن یه درک کامل از اجزای اساسیش، عنصر زمین رو بکار بگیرید.

با استفاده از روش های آزمایش و خطا دیدگاه های جدیدی رو بکار بگیرید و ریسک کنید و اشتباهاتتون رو قبول کنید. با پیشرفت تدریجی به سمت پیشرفت ها و دستاورد های بزرگتر حرکت کنید و از عنصر آتش استفاده کنید و نگرش تغییر کننده داشته باشید و هویت یک یادگیرنده مادام العمر رو بدست بیارید و از عنصر پنجم که عنصر اصلیه استفاده کنید‌‌. اینا پیام های کلی کتاب پنج عنصر تفکر تاثیرگذار بود.

 

لطفاً نظرها، پیشنهادها و پاسخ خود را با ما و سایر همراهان آکادمی نسیم سبحان در بخش نظرات (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.

1 دیدگاه در “خلاصه کتاب پنج عنصر تفکر موثر : نوشته: ادوارد بی.برگر، مایکل استاربرد

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.