جهان امروز، جهان حواسپرتی است. بسیاری از افراد جامعه به صورت اعتیارآوری مشغول اخبار هستند. رولف دوبلی در کتاب پیگیر اخبار نباشید از ما میخواهد که همین الآن از اخبار دست بکشیم. او برای کنار گذاشتن اخبار استدلالهای مختلفی را مطرح میکند و سپس این استدلالها را به صورت کوتاه، مختصر و مفید توضیح میدهد.
این کتاب رابطه مستقیم و تنگاتنگی با رشد و توسعه فردی دارد؛ زیرا اگر اخبار را پیگیری نکنیم، میتوانیم زمان بیشتری به تفکر، خلاقیت، یادگیری و مباحث تخصصی اختصاص دهیم و در نتیجه به موفقیتهای بیشتری برسیم. در این مقاله قصد داریم مهمترین درسهای این کتاب را بررسی کنیم، مهمترین نکات را از دل آن بیرون بکشیم و آنها را توضیح دهیم. نکات موجود در کتاب پیگیر اخبار نباشید میتواند تحول مهم و عمیقی در زندگی و کسب و کار ما به وجود بیاورد. در صورتی که تمایل دارید از استدلالهای رولف دوبلی درباره مُضر بودن اخبار آگاه شوید، تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.
آشنایی با رولف دوبلی نویسنده کتاب پیگیر اخبار نباشید
رولف دوبلی ( Rolf Dobelli ) در سال 1966 در سوئیس به دنیا آمد و یکی از نویسندگان و کارآفرینان مطرح سوئیسی است. او دکترای فلسفه اقتصاد خود را از دانشگاه سنت گالن سوئیس گرفت. وی تاکنون کتابهای مختلفی نوشته است که دو مورد از آنها به نام «هنر خوب زندگی کردن» و «هنر شفاف اندیشیدن» در ایران ترجمه شده و اتفاقاً مورد استقبال بسیاری از مخاطبان قرار گرفته است.
کتاب پیگیر اخبار نباشید (Stop Reading the News) در سال 2019 روانه بازار شد و توانست به صورت ناگهانی تمام نگاهها را متوجه خود کند. این کتاب جنجالی نقدهای سنگین و نظرات منفی زیادی از سوی اصحاب رسانه دریافت کرد ولی تمامی این مخالفتها باعث شد که این کتاب مشهورتر شود و در نتیجه افراد بیشتری آن را بخوانند.
در بخش بعدی این مقاله قصد داریم در مورد مهمترین درسهای این کتاب بحث کنیم. با مطالعه این درسها میتوانیم بفهمیم که تاکنون پیگیری اخبار چه آسیبی به ما زده و چه فرصتهایی را از ما سلب کرده است.
نگاهی کلی به درسهای کتاب پیگیر اخبار نباشید
رولف دوبلی در ابتدای کتاب پیگیر اخبار نباشید ، داستان نوشتن این کتاب را تعریف میکند. او میگوید روزی برای صحبت در مورد کتاب شفاف اندیشیدن به خبرگزاری گاردین دعوت شدم. استدلالهای خوب و متقاعدکنندهای در مورد این کتاب آماده کرده بودم ولی آلن راسبریجر بر خلاف انتظاری که داشتم از من خواست در مورد مقاله اخیری که در وبلاگم منتشر کردم، صحبت کنم.
من در آن مقاله از مضرات و آثار منفی اخبار نوشته بودم. آقای دوبلی استدلالهای خود را برای کسانی بیان میکند که کارشان خبر است و به همین خاطر این افراد کلی ناراحت میشوند و جلسه را ترک میکنند. آنجا ایده نوشتن این کتاب در ذهن او جرقه میخورد. او در این کتاب میگوید:
محدود کردن مصرف اخبار را به چشم یک ازخودگذشتگی نبینید. در ازایش پاداش ارزشمندی نصیبتان خواهد شد؛ وقت بیشتر و دیدی تازه به آنچه واقعاً اهمیت دارد و حقیقتاً موجب رضایتتان میشود.
در ادامه این بخش از مقاله استدلالهای رولف دوبلی در مورد آسیبهای اخبار را یکی پس از دیگری عنوان میکنیم تا ببینیم پیگیری اخبار واقعاً چه ضرری برای ما دارد و چگونه روی زندگی ما اثر منفی میگذارد:
اخبار برای ذهن مانند شکر برای بدن است
اخبار بهدردنخور است
اخبار خارج از دایره شایستگی شماست
درک اخبار از خطرات به کلی اشتباه است
پیگیری اخبار وقت تلف کردن است
اخبار تصویر کلان را مغشوش میکند
اخبار برای بدن شما سمی است
اخبار اشتباهاتمان را تأیید میکند
اخبار خطای پسنگری را تقویت میکند
اخبار خطای در دسترس بودن را تشدید میکند
اخبار آتشفشان نظرها را به جوشش میاندازد
اخبار سد راه تفکر است
اخبار ساختار مغز شما را تغییر میدهد
اخبار شهرت کاذب ایجاد میکند
اخبار ما را از آنچه واقعاً هستیم کوچکتر میکند
اخبار ما را منفعل میکند
خبرنگاران خبرسازی میکنند
اخبار فریبنده است
اخبار خلاقیت را میکشد
اخبار مزخرفات را ترویج میدهد: قانون استرجن
اخبار به ما توهم همدلی میدهد
اخبار مشوق تروریسم است
اخبار آرامش ذهن ما را نابود میکند
حال که با استدلالهای او آشنا شدیم، زمان آن فرارسیده است که چند مورد از استدلالهای او را توضیح دهیم و ببینیم که واقعاً چه نگاهی به اخبار دارد و در این کتاب میخواهد به ما چه بگوید.
1. اخبار برای ذهن مانند شکر برای بدن است
اخبار چیست؟ ابتداییترین تعریف برای اخبار این است که بگوییم: «اطلاعاتی درباره رویدادهای سراسر جهان.» این اخبار شامل دست دادن دو رئیس جمهور، برگزاری اجلاس سران گروه 20، فهرست نامزدهای جایزه نوبل و صلح و توافق دو گروه مخالف در یک کشور برای به دست گرفتن قدرت است.
حال بیاییم و تأثیر این اطلاعات و رویدادها روی زندگی خودمان را بررسی کنیم. واقعاً این اتفاقات کوچکترین تأثیری روی زندگی شما دارد؟ جالب است که روی برخی از این خبرها، برچسب «خبر فوری» هم میزنند ولی جالب است که هر چه یک خبر فوریتر باشد، تأثیر کمتری روی زندگی شما دارد.
مزخرفاتی که روزانه تحت عنوان اخبار به خورد ما داده میشود، توجه و تمرکز ما را میگیرد و نمیگذارد به مسائلی که واقعاً برای ما حائز اهمیت است فکر کنیم. گاهی یک خبر درباره نرخ رشد منفی اقتصادی باعث میشود که تنبلی در وجود ما جان بگیرد و بازدهی ما را به شکل قابل توجهی کاهش دهد.
ما وظیفه داریم همانطور که مراقب تغذیه جسمی خود هستیم، به تغذیه روانی خود هم اهمیت بدهیم و ببینیم که روزانه با چه محتواها و مطالبی روبرو هستیم. انسانهایی که به تغذیه جسمی و روانی خود بیتفاوت هستند نباید از مرگ زودرس گلایه داشته باشند. رسانههای خبری با خبرهای جذاب اما بیاثر روان ما را به نابودی میکشانند و باعث میشوند که تمرکز خود را روی مسائلی بگذاریم که هیچ کمکی به موفقیت ما نمیکند.
2. اخبار بهدردنخور است
به چه چیزی، «بهدردبخور» میگویند؟ از نگاه رولف دوبلی چیز بهدردبخور چیزی است که دو مشخصه مهم دارد. در ادامه به این دو مشخص اشاره شده است:
چیزی که به ما کمک میکند درک بهتری از جهان پیدا کنیم
چیزی که باعث میشود در زندگی تصمیمهای بهتر و سازندهتری بگیریم
این دو تعریف به ما کمک میکند که بتوانیم بفهمیم واقعاً اخبار چه کمکی به ما میکند؟ آیا تأثیری روی زندگی ما دارد؟ آیا اخبار واقعاً به درد ما میخورد و دردی از ما دوا میکند؟ برای اینکه به این سوالات پاسخ دهیم باید به این مسئله فکر کنیم که تماشا یا گوش دادن به اخبار چه تأثیری روی زندگی ما میگذارد؟ آیا وقتی اخبار تماشا میکنیم میتوانیم جهان را بهتر درک کنیم؟ آیا موضوعاتی که رسانههای خبری به آنها میپردازند، واقعاً وقایع مهم جهان هستند؟
اگر خوب به این سوالات فکر کنید متوجه خواهید شد که اخبار واقعاً بهدردنخور است و هیچ کمکی برای درک بهتر جهان به ما نمیکند. وقتی اخبار میبینیم به هیچ عنوان چیزی به دانش و آگاهی ما اضافه نمیشود. ما فقط داریم به گردش مالی رسانههای خبری کمک میکنیم تا زننده بمانند و بتواند مزخرفات تحویل مردم بدهند. اخبار در بهترین حالت ممکن «سرگرمکننده» هستند وگرنه هیچ کمکی به ما نمیکنند. رولف دوبلی در کتاب پیگیر اخبار نباشید جمله بسیار زیبایی در این زمینه دارد:
اگر قرار بود اخبار به درد افراد بخورد و برای آنها مفید باشد یا به آنها کمک کند که به دستاوردهای مالی برسند، باید خبرنگاران، ثروتمندترین افراد روی زمین باشند در حالی که اصلاً اینطور نیست.
میشود اخبار را با حساسیت بیشتری انتخاب و مطالعه کرد؟
وقتی به افراد بگویید که اخبار بهدردنخور است، برخی با نظر شما مخالفت میکنند و هر چه استدلال برای آنها بیاورید، به طرفداری و حمایت از اخبار ادامه میدهند. در این میان یک عده هم هستند که هم استدلالهای شما را درست میدانند و هم علاقه به اخبار دارند، آنها به شما خواهند گفت که دلیلی ندارد همه خبرها را ببینیم بلکه فقط آنهایی را دنبال میکنیم که برای ما مهم است.
در پاسخ به این افراد باید گفت که چگونه میتوان اخبار مهم را از اخبار غیرمهم جدا کرد؟ مگر نباید تمام عناوین را ببینیم و سپس عناوین مهم را از غیرمهم جدا کنیم؟ برای این کار تمامی عناوین خوانده میشود و تأثیر خود را روی روان ما میگذارد. شاید این تأثیر کمتر از زمانی باشد که کل متن آن خبر را میخوانیم ولی به هر حال تأثیر منفی دارد.
برخی میگویند باید روند گلچین کردن اخبار را به خبرنگاران بسپاریم ولی متأسفانه این افراد هم درک درستی از مهم یا غیرمهم بودن اخبار ندارند. در ادامه یک داستان جالب را بیان میکنیم که به خوبی نشان میدهد اخباری که واقعاً مهم هستند، اصلاً به دست ما نمیرسد و توسط خبرنگاران پوشش داده نمیشود.
موزاییک؛ مرورگری که هیچ کس با آن آشنا نشد
رولف دوبلی در کتاب پیگیر اخبار نباشید داستان بسیار جالبی از یک مرورگر به نام موزاییک ( Mosaic ) را عنوان میکند که هیچکس با آن آشنا نشد؛ زیرا خبرنگاران حتی نیمنگاهی به آن نینداختند و خبر آن را پوشش ندادند:
در یازدهم سپتامبر 1993 از اولین مرورگر اینترنت رونمایی شد که شاید پس از بمب اتم و کشف آنتیبیوتیکها، مهمترین اختراع قرن بیستم به شمار میرفت. میدانید اسم آن مرورگر چه بود؟ موزاییک. اگر جواب این سوال را نمیدانستید بهانه خوبی دارید. این مرورگر راهی به اخبار پیدا نکرد. میدانید آن روز گزارشهای خبری تلویزیون آلمان چه بودند؟ اصلاح سازوکار تأمین بودجه احزاب، دیدار نخست وزیر اسرائیل با بیل کلینتون و شکستن شانه پاپ مهمترین اخبار آن روز بودند.
این ماجرا خیلی خوب نشان میدهد که حتی خبرنگاران هم به مسائلی که واقعاً اهمیت دارد، توجهی نمیکنند. معمولاً مجموعههای خبری فقط دنبال اخباری هستند که به چشم مخاطب بیاید و ذهن او را درگیر کند تا از این راه بتوانند درآمد خوبی از تبلیغات به جیب بزنند.
اهمیت اخبار تا حد زیادی شخصی است
یکی از مسائلی که باید همه ما به آن فکر کنیم این است که آیا اتفاقاتی که در طول روز در سطح جهان میافتد، برای همه ما به یک اندازه اهمیت دارد؟ قطعاً اینطور نیست. ما باید به مسائلی اهمیت بدهیم که واقعاً برای ما اهمیت دارد. مثلاً دست دادن دو رئیس جمهور با یکدیگر چه اهمیتی دارد؟
ما باید تلاش کنیم روی مسائلی تمرکز کنیم که واقعاً زندگی ما را تحت تأثیر قرار میدهد. ما باید وضعیت خانواده خود را تحت نظر قرار دهیم، ببینیم فرزندانمان چه افکار و دغدغههایی دارند؟ همسرمان چه نیازها و تفکراتی دارد؟ چگونه میتوانیم روزهای بهتری برای فرزندان و همسر خود بسازیم؟ چگونه میتوانیم سلامت جسمی و روانی آنها را ارتقا دهیم؟ میتوانیم چه منابع جدید درآمدی برای خودمان ایجاد کنیم؟ چگونه میتوانیم زمینههای لازم برای رشد فردی خود را فراهم کنیم؟
3. اخبار خارج از دایره شایستگی شماست
یکی دیگر از استدلالهای رولف دوبلی در کتاب پیگیر اخبار نباشید این است که این کتاب با تخصص ما بیگانه است. پیش از این عنوان کردیم و توضیح دادیم که اخبار، واقعاً بهدرنخور است؛ یعنی هیچ کمکی به ما برای گرفتن تصمیمهای بهتر نمیکند و هیچ درک بهتری از جهان هستی به ما نمیدهد. یکی از شعارهای مهم وارن بافت این است:
دایره شایستگیتان را بشناسید و به آن پایبند باشید. ابعاد این دایره اهمیت چندانی ندارد، بلکه شناخت حد و مرزش ضروری است.
وارن بافت عبارت درخشان «دایره شایستگی» را به کار میبرد و بر این باور است که هر چه داخل این دایره باشد، حیطه تخصص ما به حساب میآید و هر چه خارج از این دایره باشد، یا اساساً درک نمیکنیم یا شناخت کاملی از آن نداریم. اخبار یکی از مسائلی است که خارج از دایره ماست پس کمک چندانی به رشد و پیشرفت ما نخواهد کرد.
در مورد زندگی حرفهای خودتان و محتوایی که روزانه وارد مغزتان میشود، حساس و سختگیر باشد. این محتواها تأثیری زیادی روی شما میگذارد و شخصیت شما را میسازد. اهمیت این سختگیری فقط باعث دستاوردهای مالی قابل توجه نمیشود بلکه به شما کمک میکند که زمان خود را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنید.
برخی از افراد بر این باور هستند که اگر انسان صرفاً در دایره شایستگی خودش باقی بماند و حرکتی انجام ندهد، «تکبعدی» میشود. رولف دوبلی در کتاب پیگیر اخبار نباشید از مخاطب میخواهد که به جای واژه تکبعدی از «خبرگی» استفاده کند. وی میگوید:
هر چه دانش و توانایی شما در حوزه تخصصتان بالاتر باشد، امکان موفقیتتان هم بیشتر خواهد بود. اگر در حوزه مهارتتان در جهان بهترین هستید، به موفقیت دست یافتهاید. به بیان سادهتر انتخاب با خودتان است: تکبعدی باشید یا بازنده! در نگاه اول، واژه تکبعدی وحشتناک به نظر میرسد. در عوض میتوانید از لفظ «خبرگی» استفاده کنید. بتهوون تکبعدی بود اما چه تکبعدیِ فوقالعادهای!
در زمینه تخصص و دایره شایستگی، کتابهای بسیاری نوشته شده است که یکی از بهترین کتابهای موجود، اصلگرایی نام دارد. این کتاب اثر عالی از گرگ مککیون است و مطالب بسیار خوبی برای رسیدن به تخصص در آن نوشته شده است. برای مطالعه خلاصه این کتاب میتوانید به مقاله معرفی کتاب اصل گرایی اثر گرگ مک کیون مراجعه کنید.
4. پیگیری اخبار وقت تلف کردن است
مشکل بشر امروز، مشکل کارایی و مدیریت زمان است. امروزه کسانی به موفقیت میرسند که هنر مدیریت زمان را آموخته باشند. از این رو است که کتابهای مختلفی در زمینه مدیریت زمان نوشته شده و افراد موفق تشنه یادگیری این هنر ارزشمند هستند. از جمله کتابهای ارزشمند در این زمینه، کتاب مدیریت زمان اثر برایان تریسی است که میتواند بسیار تأثیرگذار و کاربردی باشد.
یکی از عوامل حواسپرتی، عدم تمرکز و ناکامی بشر در مدیریت زمان، پیگیری اخبار است. وقتی کسی خبری میخواند و آن را به پایان میرساند، ذهن او مشغول خبر باقی میماند و تا چندین دقیقه و حتی چندین ساعت درگیر آن است. اینجا ممکن است چندین دقیقه از زمان شخص تلف شود.
معمولاً افرادی که پیگیر اخبار هستند روزانه 90 دقیقه از وقت خود را صرف این مطالب میکنند. در واقع یک سال برای این افراد، دوازده ماه ندارد بلکه یازده ماه دارد و یک ماه از زمان این افراد فقط صرف خواندن خبر میشود. کسانی که مطالعه اخبار را کنار میگذارند میتوانند یک ماه برای خود زمان بخرند. این یک ماه را میتوان کتاب خواند، ویدیوی آموزشی تماشا کرد، ورزش کرد، با خانواده وقت گذراند و به مسائل مورد علاقه پرداخت.
بهترین ترجمه کتاب پیگیر اخبار نباشید
عادل فردوسی (مجری توانمند کشورمان در حوزه ورزش)، بهزاد توکلی و علی شهروز تاکنون کتابهای رولف دوبلی را با هنر و ظرافت خاصی ترجمه کرده و روانه بازار کردهاند. این سه مترجم توانستند در اولین فرصت، کتاب پیگیر اخبار نباشید را ترجمه کنند و در اختیار مخاطبان خود قرار دهند. این کتاب توسط نشر چشمه به بازار عرضه شد و در همان آغاز انتشار، با استقبال عجیب مخاطبان روبرو شد. در صورتی که تمایل دارید این کتاب را خریداری کنید، کافی است به خرید کتاب پیگیر اخبار نباشید از نشر چشمه مراجعه کنید.
پیگیر اخبار بودن یا نبودن؟ مسئله این است!
کتاب پیگیر اخبار نباشید یکی از کتابهای پربار بازار است که در آن نویسنده صحبتی را مطرح میکند و از مخاطب نمیخواهد که آن صحبت را در جا بپذیرد بلکه برای او استدلالهای خوب و متقاعدکننده مطرح میکند. این کتاب از مخاطب خودش میخواهد که پیگیری اخبار را کنار بگذارد و تمرکز خود را روی رشد و ارتقای شخصی و حرفهای خودش بگذارد. در هر حال انتخاب پیگیر اخبار بودن یا نبودن بر عهده مخاطب است.
در صورتی که از مطالعه این کتاب لذت بردید، شاید کتاب گستره هم بتواند برای شما مفید باشد و شما را با جنبههای دیگری از موفقیت و پیشرفت آشنا کند. در صورت تمایل به مطالعه درسهایی از کتاب گستره میتوانید به خلاصه کتاب گستره اثر دیوید اپستین مراجعه کنید.
نظر شما در مورد کتاب پیگیر اخبار نباشید چیست؟ آیا اهل اخبار هستید و با حالتی اعتیارگونه اخبار را دنبال میکنید؟ چه استدلالهایی برای مفید یا مضر بودن اخبار دارید؟ لطفاً نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
لطفاً نظرها، پیشنهادها و پاسخ خود را با ما و سایر همراهان آکادمی نسیم سبحان در بخش نظرات (زیر همین مقاله) به اشتراک بگذارید.