Binny Bansal هم‌بنیان‌گذار Flipkart بزرگ‌ترین فروشگاه خرده‌فروشی هند

 

فروشگاه‌های خرده‌فروشی نظیر دیجی‌کالا یکی از اصلی‌ترین کسب و کارهای اینترنتی در هر کشوری هستند. اصلا معنی کسب و کار اینترنتی برای خیلی‌ها یعنی فروشگاه‌هایی نظیر دیجی‌کالا. در هند Flipkart بیش از ده سال است که به عنوان بزرگ‌ترین فروشگاه خرده‌فروشی آنلاین فعالیت می‌کند.

Binny Bansal بعد از آنکه دو بار برای گوگل رزومه ارسال کرد و هر دو بار هم رد شد، سایت Flipkart را به همراه Sachin Bansal راه‌اندازی کرد تا بازار هند متحول شود.

 

مورد عجیب بانسال‌ها

 

شاید فکر کنید بنیان‌گذاران Flipkart برادر یا پسرعمو هستند، ولی این دو هیچ نسبتی با هم ندارند! جالب‌تر اینکه این دو دقیقا در یک ایالت و یک شهر هند به دنیا آمده‌اند. هر دو به دانشگاه IT دهلی‌نو رفتند و هر دو در رشته مهندسی کامپیوتر تحصیل کرده‌اند( البته در سال‌های مختلف). با وجود اینکه آن‌ها دقیقا یک مسیر را رفته بودند هرگز با هم ملاقات نداشتند. پس کجا با هم آشنا شدند؟

Sachin که چندسال بزرگتر از Binny است، بعد از فارغ‌التحصیلی وارد شرکت آمازون شد( آن زمان آمازون فعالیت قدرتمندی درهند نداشت). اما Binny ابتدا به سمت گوگل کشیده شد اما بعد از آنکه دو بار دست رد به سینه‌اش خورد، او هم جذب آمازون شد. اینجا بود که آن‌ها بالاخره با هم ملاقات کردند و ایده‌ی شروع یک استارتاپ اینترنتی در هند را پرورش دادند.

اولین ایده‌ی آن‌ها یک سایت مقایسه‌ی قیمت بود. البته مشکل آن‌جا بود که فروشگاه آنلاین معتبری در هند فعالیت نمی‌کرد و بازار خرید آنلاین آنقدر کوچک بود که عملا رقیبی وجود نداشت. رقیبی وجود نداشت؟ این جمله مثل لامپ بالای سر هر دوی آن‌ها روشن شده بود. آن‌ها بازاری تقریبا دست نخورده را روبروی خود می‌دیدند. پس به جای سایت مقایسه قیمت، آن‌ها تصمیم گرفتند فروشگاه آنلاین خود را راه‌اندازی کنند.

 

نقطه شروع Flipkart

 

اولین کاری که بانسال‌ها کردند این بود که از آمازون خارج شدند و با سرمایه شخصی و کمک خانواده یک خانه‌ی دو تخته کرایه کردند تا اولین دفتر Flipkart باشد. هیچ کارمندی در کار نبود. Binny عاشق برنامه‌نویسی بود و مسائل فنی را انجام می‌داد اما Sachin کارهای بصری مثل طراحی گرافیکی را انجام می‌داد و با اولین فروشگاه‌ها برای تامین محصول مذاکره می‌کرد.

اولین نسخه از Flipkart سال ۲۰۰۷ راه‌اندازی شد. با توجه به گسترده نبودن تجارت الکترونیک در هند، آن‌ها امکان پرداخت در زمان تحویل را به عنوان یکی از روش‌های پرداخت در فروشگاه قرار دادند. این سیاست باعث شد بخشی از بازار تنها از Flipkart خرید کنند. با اولین موفقیت‌ها یک شرکت سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر حاضر شد یک میلیون دلار روی این سایت سرمایه‌گذاری کند. Flipkart رشد می‌کرد و کل بازار آنلاین هند نیز با آن گسترش می‌یافت تا این سایت تبدیل به اولین سایت هندی شود که بیش از یک میلیارد دلار می‌ارزد.

 

پایان نه چندان خوش‌آیند بانسال‌ها

 

هر کدام از دو سرمایه‌گذار صاحب ۵.۵ درصد از سهام Flipkart بودند و بقیه سهام به سرمایه‌گذاران رسیده بود. سال ۲۰۱۸ Walmart بیش از هفتاد درصد از سهام این استارتاپ را خرید. Sachin علاقه داشت که همچنان نقش مهمی در تصمیم‌های شرکت داشته باشد اما سرمایه‌گذارن با میزان بالای سهام خود چنین اجازه‌ای به او نمی‌دادند در نتیجه او با ناراحتی سهام خودش را که بیش از یک میلیارد دلار ارزش داشت، فروخت و شرکتی که خودش تاسیس کرده بود و ده سال زندگی‌اش را صرف پیشرفت آن کرده بود را ترک کرد. Binny هم چندان در Flipkart ماندگار نشد. او که مدیر عامل گروه Flipkart بود با اتهام سواستفاده شخصی از جایگاه مدیریتی روبرو شد و در نهایت او نیز شرکت را ترک کرد.

قبلا در مقاله‌ی تفاوت استارتاپ با کسب و کارهای کوچک در مورد سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر و سود سرشاری که ممکن است به سرمایه‌گذار برسد صحبت کرده‌بودیم. شاید جالب باشد که اولین شرکتی که حاضر شد روی Flipkart با مبلغ یک میلیون دلار سرمایه‌گذاری کند، در زمان فروش شرکت به Walmart صاحب عددی بین ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار شد! یعنی سرمایه‌گذاری آن‌ها بازگشت سرمایه هزار برابری داشت.

لطفاً نظرات خود را در زیر همین پست برای ما و همراهان آکادمی نسیم سبحان به اشتراک بگذارید.